WK 2018 NIEUWS

Moderne slavernij bij stadions en Duitse kritiek op het WK 2018 - nieuws

RSS

Moderne slavernij bij bouw Russische stadions

Rusland gebruikt slaven voor de bouw van de voetbalstadions voor het WK 2018. Volgens een tijdschrift uit Noorwegen worden meer dan 100 Noord-Koreanen ingezet om de stadions zo snel mogelijk af te krijgen.

De moderne slaven werken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, waardoor deskundigen erg bezorgd zijn over de situatie. Er is zelfs al een bouwvakker dood gevonden. De Noord-Koreanen zijn mentaal en fysiek volledig uitgeput, maar kunnen niet terug naar hun thuisland. Hun paspoorten zijn namelijk ingenomen door de Russische bouwbedrijven.

De Zenit Arena is een voorbeeld van een stadion die deze zomer klaar moet zijn voor de Confederations Cup. Dit is een voetbaltoernooi tussen winnaar van de verschillende continenten. Ook worden in de Zenit Arena wedstrijden van het WK voetbal in 2018 gespeeld.

Aan het stadion wordt al 10 jaar gewerkt en is ondertussen al 1,5 miljard euro uitgegeven. Volgens het Noorse tijdschrift zijn er miljoenen euro's verdwenen naar corrupte ambtenaren en bouwbedrijven, en dat terwijl de meeste arbeiders hun loon nog moeten krijgen. 

De FIFA heeft naar eigen zeggen de laatste jaren grote stappen gemaakt tegen slavernij bij de bouw van WK stadions. De wereldvoetbalbond moet ervoor zorgen dat mensenrechten in Rusland, maar ook in Qatar, gerespecteerd worden. 

De internationale bond van bouwarbeiders (BWI) houdt de voortgang van de bouwwerkzaamheden nauwlettend in de gaten. Bij een inspectie bij de Zenit Arena kwam men tot de conclusie dat er 25 Noord-Koreanen op de loonlijst stonden. Volgens getuigen wonen deze allen in containers op de bouwplaats. 

Ook bij de bouw van voetbalstadions in Qatar voor het WK 2022 worden arbeiders misbruikt en vallen er doden.

Duitsland uit kritiek op toewijzing WK aan Rusland

Duitsland heeft openlijk kritiek geuit op de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland. Duitse politici roepen op tot boycot van het toernooi.

Rusland wuift de kritiek eenvoudig van de hand, bij monde van Vitaly Mutko. "Tijdens de voorbereiding op het WK heeft Rusland in goed overleg met de FIFA gehandeld. Buitenlandse politici proberen Rusland te isoleren en we moeten hen geen aandacht geven."

Onlangs werden in Rusland diverse protesten georganiseerd tegen de corruptie in het land. De Russische politie trad daarbij zeer hard op en nam honderden mensen in gevangenschap. Volgens Duitsland kan een land die de mensenrechten niet respecteert geen WK voetbal organiseren. 

Als Duitsland het WK 2018 gaat boycotten, is dat extra zuur voor de Duitse voetballers. Zij hebben namelijk alle kwalificatiewedstrijden in poule C gewonnen en scoorden 20 keer in 5 wedstrijden.

Ook neemt Duitsland deel aan de Confederations Cup, in een poule met Chili, Kameroen en Australië. In de andere groep zitten Portugal, Mexico, Nieuw-Zeeland en Rusland.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 01-04-2017 | Bijgewerkt op: 01-04-2017 | Door: Patrick

Reageer op dit artikel


Gerelateerd WK 2018 nieuws

29-02-2024 - De opwinding rond het WK voetbal 2026 is begonnen »
15-06-2023 - Evolutie van Live Sportweddenschappen »
03-03-2023 - Hoe kun je wedden op Champions League voetbal in Nederland »
26-10-2022 - Tips om jouw huis WK klaar te maken »
17-10-2022 - Online Casino No Deposit Bonuses »

© 21-05-2024 wk2018rusland.com (mobiel) - Alle rechten voorbehouden - 18+ - Speel bewust