WK 2018 NIEUWS

Padel spelregels in deze nieuwe sport - nieuws

RSS

Veel mensen hebben waarschijnlijk wel eens van padel gehoord. Deze sport is relatief nieuw voor ons in Nederland omdat hij niet zo wijdverbreid is als in bijvoorbeeld Spanje. Met welke regels wordt padel gespeeld, wanneer is een wedstrijd gewonnen en hoe worden de punten geteld? Lees onze gids waarin de regels van padel op een eenvoudige manier worden uitgelegd.

De sport padel lijkt in veel opzichten op tennis. Het doel van de padelwedstrijd is dus om de bal met een padelracket zo te slaan dat hij minstens twee keer in het vakje van de tegenstander stuitert. Je kunt ook een wedstrijd winnen door je tegenstanders een fout te laten maken. Bij padel spelen we in paren. Aan elke kant van het net staat een team van twee spelers. Scoren in padel lijkt erg op tennis, maar we zullen de details hieronder bespreken.

Scoren in padel

We tellen elke gewonnen bal als volgt: 15, 30, 40 en game. Als de score 40-40 is (gelijkspel), de zogenaamde beslissende score kiest de ontvangende partij de kant waarop de serveerder gaat spelen en het paar dat de score wint, wint de wedstrijd.

Je kunt ook, in overeenkomst met de tegenstanders, traditioneel "om voordeel" spelen tot twee gewonnen punten op rij door een van de teams. De winnaar wint dus de hele wedstrijd.

Een paddlewedstrijd wordt meestal gespeeld met maximaal twee gewonnen sets. Het resultaat in de set is dus 2-0 of 2-1 als er een gelijke stand is van 1-1 na twee gespeelde sets.

Elke set duurt tot een team 6 partijen wint. Er is een voordeel van twee games in een set, dus je kunt 6:4 of 7:5 winnen, maar niet 6:5. Bij een stand van 6-6 worden wedstrijden gespeeld met een tiebreak.

Bij een tie-break tellen de punten normaal: 1, 2, 3, 4 ... totdat een van de teams 7 punten krijgt met twee punten voorsprong - bijvoorbeeld 7:3. Als de stand 6-6 is, moet je om de tie-break te winnen twee punten achter elkaar scoren - bijv. 8-6, 9-7, 10-8 enz. De winnaar van de tie-break wint de hele set.

Ook verkorte vormen worden gebruikt - bijv. sets tot 4 games gewonnen door tiebreak om 3:3, games tot 10 punten, 15 punten, 21 punten, ze worden om en om gespeeld zoals in een tennis tiebreak.

Op welke manier serve je de bal?

Bij padel wordt altijd van onderaf geserveerd, wat zeer makkelijk is om te leren bij het leren bij deze sport. Dit komt omdat de bal zo wordt gegooid dat hij achter de servicelijn stuitert en nadat de bal in de grond is gestuiterd, wordt hij met een racket geslagen. Het racket mag tijdens de servicebeweging niet over de heuplijn gaan. Denk er ook aan dat het verboden is de bal van bovenaf te serveren, in tegenstelling tot tennis.

De eerste opslag, in elk spel, wordt gespeeld vanaf de rechterkant en vervolgens afwisselend vanaf de linker- en rechterkant. Na het serveren moet de bal diagonaal in het servicegebied (7m x 5m) van de tegenstander stuiten. De opslag is correct gespeeld als de bal direct diagonaal in het vak van de tegenstander stuitert. Na het raken van de baan mag de bal de achter- of zijmuur raken. Als de bal het zijnet raakt nadat hij uit het servicegebied is gestuit - is het een fout.

De ontvanger van de service heeft de keuze om de bal naar de tegenstander te slaan, voordat of nadat deze van de zijkant van de baan stuitert. Wanneer de bal in het juiste servicegebied terechtkomt en vervolgens correct wordt opgepakt door de tegenstander, wordt het spel gespeeld over de gehele baan van 10m x 10m aan elke kant. Als de bal tijdens de service het net tussen de twee zijden van de baan raakt (het net genoemd) en vervolgens op de juiste baan terechtkomt, wordt de service herhaald. Bij padel heeft de speler, net als bij tennis, de mogelijkheid om een mislukte opslag te corrigeren - dat is de zogenaamde tweede opslag.

Tijdens het spel mag de bal maar één keer het baanoppervlak raken en moet dan door de speler naar de andere kant van het net - naar de tegenstander - worden geslagen. De speler kan ervoor kiezen om de bal direct uit de lucht te slaan of te wachten tot de bal van het baanoppervlak stuitert. De bal moet eerst de baan raken zonder eerst de muur van de baan of het net te raken. In dit geval scoort de tegenstander.

Kan de bal de muur raken in padel?

Als je ooit een padelbaan hebt gezien, is het je misschien opgevallen dat ze hoge muren hebben. Bij padel spelen de muren een belangrijke rol. Nadat de bal van het oppervlak van de baan is gestuiterd, kan hij afketsen op een omheining (gaas) en/of de muur van de baan. Er is geen limiet aan hoe lang een speler de bal naar zijn tegenstander moet kaatsen in het spel. De ontvanger kan de bal rechtstreeks naar de tegenstander slaan of de bal eerst vanaf zijn zij- of achtermuur slaan. Als de bal het draadnet raakt voordat hij naar de tegenstander wordt teruggespeeld - dit is een fout - scoort de tegenstander.

Welke spullen heb je nodig om padel te spelen?

Een padelracket is meestal gemaakt van carbon en/of glasvezel, is ongeveer 45 centimeter lang en weegt iets meer dan 300 gram. Door de specifieke structuur is het moeilijk om met zo'n racket de bal zo hard te raken als bij tennis. Paradoxaal genoeg is dit een voordeel! Door het langzamere spel kunnen zelfs beginners lange en spannende slagen maken.

Er is een speciale lus aan het einde van het handvat van het racket. Voordat het spel begint, moet je van hand veranderen en het touwtje aantrekken, voor het geval dat. Daardoor is er minder kans dat het racket een andere speler raakt, zelfs als het uit je hand glijdt.

Heb ik speciale schoenen nodig voor padel?

Beginnende spelers kunnen op alle sportschoenen spelen, maar na verloop van tijd is het de moeite waard om padelschoenen met een unieke onderzijde aan te schaffen. Een die voldoende grip biedt bij de start en een gecontroleerde glijding wanneer je de bal bereikt.

Kun je padel spelen met tennisballen?

De padelballen zien er hetzelfde uit als tennisballen. Alleen hebben ze minder druk aan de binnenkant. Daardoor vliegen ze wat langzamer, waardoor ook beginners langere en spannende ritten kunnen maken. Natuurlijk kunnen ook tennisballen worden gebruikt, maar het is natuurlijk beter om ballen te gebruiken die voor de desbetreffende sport zijn gemaakt.

Lees alle nieuws »
Gepubliceerd op: 03-10-2022 | Bijgewerkt op: 03-10-2022 | Door: Patrick

Reageer op dit artikel


Gerelateerd WK 2018 nieuws

29-02-2024 - De opwinding rond het WK voetbal 2026 is begonnen »
15-06-2023 - Evolutie van Live Sportweddenschappen »
03-03-2023 - Hoe kun je wedden op Champions League voetbal in Nederland »
26-10-2022 - Tips om jouw huis WK klaar te maken »
17-10-2022 - Online Casino No Deposit Bonuses »

© 21-05-2024 wk2018rusland.com (mobiel) - Alle rechten voorbehouden - 18+ - Speel bewust