WK2018 - SPEELSTEDEN

WK2018 speelsteden

De WK2018 speelsteden zijn aangedragen door de nationale voetbalbond van Rusland. De speelsteden zijn op 29 september 2012 op dusdanige manier gekozen, zodat zoveel mogelijk Russische regio's aan bod komen. Hierdoor zien bezoekers zoveel mogelijk van Rusland. De aanwijzing van de WK2018 speelsteden wordt ondersteund door de nationale en lokale voetbalbonden, de burgemeesters van de steden, de stadion eigenaren en de nationale overheid van Rusland. Rusland heeft voor het WK2018 11 speelsteden aangedragen, waarin 12 stadions staan of komen te staan.

Rusland is hét land om te ontdekken. Elk jaar worden historische, natuurlijke, architecturele en culturele gebouwen en plaatsen bezocht door meer en meer toeristen. In 2015 werd het meesterstuk van de wereldarchitectuur in Sint-Petersburg verkozen tot de beste toeristische bestemming ter wereld. Zeven van de speelsteden behoren tot de top tien van Russische trekpleisters, namelijk Sint-Petersburg, Moskou, Kazan, Jekaterinenburg, Kaliningrad, Sotsji en Nizhny Novgorod.

In Rusland zijn de volgende speelsteden:

Bij de bekendmaking van de speelsteden, werden ook direct de posters van de speelsteden onthult. In maart 2016 is ook de culturele beeldspraak van de speelsteden getoond.

In eerste instantie had Rusland 13 speelsteden en 16 stadions aangedragen, maar in september 2012 werd het aantal speelsteden teruggebracht naar 11. Krasnodar en Yaroslavl werden van de oorspronkelijke lijst met speelsteden geschrapt. Doordat de speelsteden 6 jaren voor aanvang van het toernooi bekend zijn gemaakt, hebben de steden genoeg gelegenheid om belanghebbenden voor te bereiden en eventueel de infrastructuur en accommodaties aan te pakken.

De stadions liggen maximaal 150km verwijderd van het dichtstbijzijnde vliegveld. Daarbij mag de reistijd niet meer bedragen dan 2 uur. De steden moeten voorzien zijn van luxe hotels, in het bijzonder voor de deelnemende landen en leden van de FIFA.

De FIFA heeft van 16 tot 19 augustus een bezoek gebracht aan Rusland in het kader van het WK2018 en heeft daarbij de volgende speelsteden aangedaan: Sint-Petersburg, Moskou, Kazan en Sotsji. In Sint-Petersburg heeft de FIFA onder andere het mogelijke tijdelijke FIFA hoofdkantoor bezocht. In Moskou werd het Olympisch Stadion Loezjniki bekeken, waar de openingswedstrijd, een halve finale en de finale zullen worden gespeeld. In Kazan en Sotsji werden ook de WK2018 stadions bezocht.

5 clusters

Deze speelsteden zijn gegroepeerd in 5 clusters: Central Cluster (Moskou), Noordelijke Cluster (Sint-Petersburg en Kaliningrad), Volga Cluster (Nizhny Novgorod, Kazan, Samara, Saransk en Volvograd), Zuidelijke Cluster (Rostov-aan-de-Don en Sotsji) en de Ural Cluster. Jekaterinenburg is een eigen cluster buiten de landsgrenzen. In het Ural Cluster vinden geen wedstrijden plaats.

Deze clusters hebben tijdens het WK2018 allen ongeveer dezelfde tijdzones en klimaat, namelijk een continentaal landklimaat. De gemiddelde temperatuur in juni en juli is ongeveer 22 tot 23 graden. Doordat de deelnemende landen in meerdere speelsteden binnen een cluster spelen, is een balans gevonden tussen regionale diversiteit en reistijden. Hierdoor zien bezoekers de rijke culturele, ecologische en geografische diversiteit van Rusland. Bezoekers kunnen op deze manier tijdens het WK2018 verschillende delen van Rusland ontdekken.

Rusland heeft 143 miljoen inwoners. De WK2018 speelsteden zijn bijna allemaal in het Europese deel van de federatie. Dit gebied heeft twee tijdzones (+3 en +4). Jekaterinburg bevindt zich in de tijdzone +6. De hoofdtaal in het Europese deel is Russisch, wat 80% van de bevolking betekend.

Rookvrije speelsteden

De FIFA heeft besloten om speelsteden rookvrij te houden tijdens het WK 2018 in Rusland. Dit heeft men besloten na een hevige discussie op de bijeenkomst op 28 juni 2016 in Moskou. Deze bijeenkomst was georganiseerd door de FIFA en het Russische Local Organising Committe (LOC) in samenwerking met de World Health Organisation (WHO). Belangrijke afgevaardigden, waaronder bestuurders van de speelsteden van het WK voetbal, kwamen bijeen om de ontwikkelingen rondom sport, gezondheid en de fan zones te bespreken.

Op de bijeenkomst werd uitgelegd hoe men rookvrije plekken moet creëren en hoe het roken onder de bevolking verminderd kan worden. Ook waren experts uitgenodigd om ervaringen te delen in het maken van rookvrije ruimten en rookvrije openbare gelegenheden in de speelsteden.

Roken is volgens het WHO de grootste doodsoorzaak onder de mensen dat voorkomen kan worden. Er sterft elke 6 seconden iemand aan de gevolgen van roken. Natalia Toropova is coördinator van het anti-rook programma van het WHO. Het is belangrijk dat de doelstellingen van het WHO gedeeld worden door de FIFA en het Internationaal Olympisch Committee. Hun ervaring is dat voetbalfans positief reageren op een dergelijke campagne en dat ze bereid zijn het roken op te geven in de stadions en fan zones. Het WHO is blij dat het WK 2018 ingezet kan worden om het roken onder de wereldbevolking onder de aandacht te brengen en te stoppen. Sporten en gezond leven gaat namelijk hand in hand en roken hoort daar absoluut niet bij.

Rusland en het WK voetbal worden geen uitzondering. Alles wordt uit de kast gehaald om het toernooi te organiseren conform de strenge voorwaarden van een duurzame strategie. Het belangrijkste doel is om het milieu, de economie en de maatschappij zo min mogelijk negatief te beïnvloeden. Het positieve werk moet juist benadrukt worden.

Sinds het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan heeft de FIFA het belangrijkste voetbaltoernooi rookvrij gemaakt. Hierdoor is de gezondheid van spelers en supporters te waarborgen. De bijeenkomst benadrukte het belang van een rookvrij WK 2018 en men probeerde alle belanghebbenden te overtuigen van dit belang.

Elke week kijken meer dan 15 miljoen mensen naar een voetbalwedstrijd in Europa. De FIFA en het WHO bereiken dus een enorm grote doelgroep met hun campagne tegen het roken. In 2014 heeft onderzoek uitgewezen dat slechts 10 van de 54 landen het roken verboden heeft in hun voetbalstadions. De FIFA hoopt dat mede dankzij het Wereld Kampioenschap voetbal meer landen regels gaan stellen aan het roken in openbare gelegenheden.

Toeristische informatie over Rusland

De toeristische informatie over Rusland is gebundeld op één website www.welcome2018.com. Deze website is het gezicht van Rusland naar de buitenwereld en biedt een betrouwbare en informatieve gids voor voetbalfans en toeristen van over de hele wereld. Iedere toerist die de website bezoekt kan hun reis door Rusland eenvoudig plannen. Er wordt informatie verstrekt over alle speelsteden, zoals transport, hotels, infrastructuur en interessante bezienswaardigheden.

De toeristische informatie laat zien dat elke speelstad uniek is in zijn eigen geschiedenis, landschapskenmerken, prachtige natuur en comfortabele omstandigheden voor toeristen. Toeristen hebben toegang tot reisgidsen, nieuws, verslagen en algemene informatie over de steden. De taal van de informatie is Engels en Russisch.

Totaal zijn er ongeveer 15.000 foto's genomen van verschillende speelsteden. Er zijn ongeveer 4.000 feiten op papier gezet en er zijn 35 toeristische routes uitgezet voor alle 11 speelsteden.

Vliegvelden in Rusland zullen voetbalfans tijdens het WK 2018 warm ontvangen

Vliegvelden zijn vaak de voordeur van een land, want veel bezoekers komen daar voor het eerst in contact met de bevolking. Ook voor de voetbalfans, de landenteams, de media en de scheidsrechters van het WK 2018 geven de vliegvelden een eerste indruk van Rusland.

Om een goede indruk te wekken, is de Russische overheid al druk bezig met het opknappen en uitbreiden van de internationale vliegvelden. Voetbalfans zullen in 2018 met open armen ontvangen worden voor het voetbaltoernooi. Het vliegveld van Sint-Petersburg is sinds kort onderdeel van het Federal Agency for Air Transportation. Daar werd een workshop georganiseerd over hoe bezoekers ontvangen moeten worden op de vliegvelden gedurende het WK 2018. Het gaat om normale voetbalfans, maar ook om zakenrelaties en VIP-gasten.

Het doel van de workshop was om iedereen duidelijk te maken dat elke bezoeker een individuele benadering moest hebben. Alle ondersteunende diensten en afdelingen moeten samenwerken om het hele proces soepel te laten verlopen. De workshop werd bijgewoond door afgevaardigden van alle WK 2018 speelsteden met vliegvelden, leden van het Local Organising Committe, het stadsbestuur van Sint-Petersburg en medewerkers van diverse operationele afdelingen.

De workshop vond plaats in het Park Inn Pulkovo hotel en op het Pulkovo vliegveld. Op dat vliegveld is onlangs een nieuwe terminal geopend voor voetbalfans van het WK 2018. Er werden simulaties gehouden waarbij wedstrijddagen werden nagebootst. De impact op het vliegveld is enorm vanwege de grote groepen supporters. Leden werden in vier groepen gesplitst en in een onbekende omgeving geplaatst, waardoor communicatie en samenwerking erg belangrijk was. Vanuit deze simulatie moesten de betrokken vliegveldmedewerkers leren om te gaan met de bijzondere omstandigheden tijdens het WK 2018.

Vliegvelden en andere diensten zullen hun best doen om bezoekers en voetbalfans een warm welkom te heten door een hoog serviceniveau.

Gepubliceerd op: 29-07-2015 | Bijgewerkt op: 24-09-2022 | Door: Patrick

Reageer op de WK 2018 speelsteden
Gerelateerd WK 2018 nieuws

09-02-2018 - De 32 spelershotels zijn bekend, de Rode Duivels verblijven in het Moscow Country Club Hotel »
29-11-2017 - Dit is de officiele poster van het WK 2018 in Rusland »
21-09-2017 - Olympisch Kampioen Ilchenko is ambassadeur van speelstad Volgograd »
13-08-2017 - Voetbalvelden worden gelegd in 7 stadions van het WK 2018 »
09-07-2017 - De World Cup Thropy Tour bezoekt 24 steden en reist 60000km »


© 25-09-2022 wk2018rusland.com (mobiel) - Alle rechten voorbehouden - 18+ - Speel bewust