WK2018 - SCHEIDSRECHTERS

WK2018 scheidsrechters

De WK 2018 scheidsrechters zijn op dit moment nog onbekend. Houdt deze website in de gaten, want zodra er meer informatie bekend is over de scheidsrechters van het WK2018, komt het hier te staan.

De scheidsrechters voor de WK2018 kwalificatiewedstrijden worden door de FIFA aangewezen, en wel een week voor de betreffende voetbalwedstrijd. Uiteraard zijn de disciplinaire regels ook afkomsig van de FIFA en niet van de verschillende voetbalbonden, omdat er anders verschillen kunnen ontstaan in beslissingen. Alle FIFA-scheidsrechters hebben een document ondertekend, waarin zij aangeven akkoord te gaan met de regels van de FIFA. Ook moeten zij de integriteit van de wedstrijden bewaken. De scheidsrechters zijn verplicht om verdachte praktijken aan de FIFA te melden.

Scheidsrechters moeten op het WK 2018 grote beslissingen maken in een fractie van een seconde. Iemand moet een beslissing maken wat goed of fout is, terwijl de scheidslijn slechts enkele centimeters is. En dat allemaal in acties van spelers die het fitst en het snelst van de wereld zijn. Dit is een open uitnodiging voor het maken van fouten. Spelers weten dat, scheidsrechters weten dat en instructeurs weten het ook maar al te goed.

De technische hulpmiddelen van scheidsrechters worden dan ook steeds belangrijker. Tijdens de bijeenkomst op 24 april 2016 worden scheidsrechters hierover bijgepraat door Jean-Paul Brigger, hoofd van FIFA's Technical Study Group. Het is belangrijk voor scheidsrechter om te weten hoe een team zich technisch en tactisch beweegt. Hierdoor kunnen scheidsrechters de verschillende situaties beter begrijpen en kunnen ze tijdig anticiperen. Een scheidsrechter mag een beslissing niet laten afhangen van gevoel en emotie. Achter elke beslissing moet een objectieve reden zitten. Scheidsrechters trainen dan ook veel op het snel maken van de juiste beslissing.

In de plaats Doha, in Qatar, kwamen de scheidsrechters bijeen tijdens een seminar voor potentiële scheidsrechters voor het WK 2018 in Rusland. 48 geselecteerde scheidsrechters van verschillende voetbalbonden (AFC, CAF en OFC) spendeerden vijf dagen aan het kijken en analyseren van wedstrijden. Ook ondergingen ze fysieke testen en werden wedstrijdsituaties gesimuleerd. Potentiële scheidsrechters van CONCACAF en CONMEBOL ondergaan dezelfde tests tussen 25 en 29 april 2016 in Miami. Scheidsrechters van de UEFA komen in september 2016 bijeen.

Je browser kan geen video afspelen.

Scheidsrechters bereiden zich voor met tests

Een aantal topscheidsrechters is op 14 april 2017 bijeengekomen in Italië voor de voorbereiding op het WK voetbal in 2018. De scheidsrechters volgens een week lang een seminar in het Centro Tecnico Federale di Coverciano in Florence.

Totaal zijn 61 scheidsrechters van zes federaties bijeengekomen onder leiding van Pierluigi Collina. Hij is de voorzitter van het comité voor scheidsrechters van de FIFA. Hij gaf theorie en praktische uitleg over het fluiten op een Wereld Kampioenschap. 

Het seminar had een aantal belangrijke doelen: het beschermen van spelers en het spelbeeld, consistentie en uniformiteit, het lezen van het spel vanuit een technisch en persoonlijk perspectief en het begrijpen van de verscheidenheid in spelers en teammentaliteit. Daarbij bekeken de scheidsrechters verschillende video's van echte wedstrijdsituaties. Ook werd er getraind met echte voetballers, waarbij de beelden eveneens werden bekeken. De leidsmannen kregen feedback van de instructeurs.

"We zoeken naar uniformiteit en consistentie in onze uitvoering, dat is het belangrijkste voor ons", aldus Busacca. De seminar bestond uit fysieke fitness tests, theoretische tests, oefeningen met de video-scheidsrechter en een praktijkles met lokale voetballers.

Volgens Collina moesten de scheidsrechters tijdens de seminar bewijzen dat zij op de lijst van potentiële kandidaten voor het WK 2018 behoren te staan. "Hun uitvoering, speciaal tijdens de praktijklessen op het veld, geven hun een kans om te training in verschillende gebieden, waardoor ze ervaring opdoen die ze kunnen gebruiken tijdens de wedstrijden."

Ook het gebruik van de video-scheidsrechter was één van de hoofdonderwerpen van de seminar in Italië. De theorieles in het klaslokaal werd gevolgd door een praktijkles op het voetbalveld. "De video-scheidsrechter is ontwikkeld om aanvullende hulp te bieden aan scheidsrechters", zei Busacca. "De boodschap richting de leidsmannen was duidelijk: we willen hen klaarstomen om de juiste beslissingen te maken. Dit was het doel van de seminar. Als iets over het hoofd wordt gezien, moet de video-scheidsrechter uitkomst bieden. De FIFA wil de snelheid van het spel niet dwarszitten en de uiteindelijke beslissing moet altijd worden genomen door de scheidsrechter. Deze filosofie en principes zijn kenbaar gemaakt tijdens de demonstratie als onderdeel van het trainingsprogramma."

"We willen dat de technologie gebruikt gaat worden om situaties te verduidelijken, en niet om twijfelachtige situaties te beoordelen", voegde Collina toe. "De FIFA wil wel dat de scheidsrechter hun eigen persoonlijkheid blijven behouden en dat zij de macht hebben om de eerste beslissing te mogen nemen. Gedurende de trainingen waar wedstrijdsituaties werden nagebootsts, groeide het begrip tussen de scheidsrechters en de video-scheidsrechter."

Zelfs de meest ervaren scheidsrechters vonden de cursus handig en erg belangrijk voor hun uitvoering op het veld. Volgens de Zweedse scheids Jonas Eriksson was de theorieles in het klaslokaal cruciaal voor hem en voor het hele team. De seminar heeft hem de kans geboden om te verbeteren en te leren van recente ervaringen van collega's, waardoor men eenduidige beslissingen kan gaan nemen.

Sergey Karasev heeft tijdens de seminar in Italië extra zijn best gedaan om het fluiten naar een hoger niveau te tillen. Hij wil namelijk erg graag wedstrijden leiden tijdens het WK voetbal in zijn thuisland. Hij hoopt dat hij door deze cursussen in beeld is gekomen om te mogen fluiten in 2018. Voor scheidsrechters is het altijd een droom geweest om te mogen fluiten op een Wereld Kampioenschap, en speciaal in eigen thuisland.

Bacca gelooft dat de scheidsrechters gedurende de week hebben bewezen dat ze klaar zijn om officiële wedstrijden op hoog niveau te fluiten in de verschillende competities van de FIFA. In mei 2017 start het WK onder de 20 in Zuid-Korea. De FIFA wil de beste mensen naar het toernooi sturen en cursussen en trainingen helpen om het niveau op te krikken. Men is direct na het WK in Brazilië van start gegaan, en er is nog veel werk te verrichten.

Scheidsrechter Bjorn Kuipers stopt na het WK 2018 met fluiten

Scheidsrechter Björn Kuipers fluit tijdens het WK 2018 in Rusland zijn laatste grote toernooi. Kuipers is momenteel 43 jaar en vindt dat er genoeg talenten in Nederland zijn die zijn plaats in kunnen nemen als internationaal scheidsrechter.

Vanwege zijn leeftijd maakt Kuipers geen kans meer om het EK 2020 te fluiten, waardoor 2018 het laatste jaar is dat de scheidsrechter een groot voetbaltoernooi fluit. 

De scheidsrechter uit Oldenzaal fluit al sinds 2012 op het hoogste niveau. In 2012 floot hij voor het eerst op het Europees Kampioenschap voetbal. Daarna floot Kuipers ook wedstrijden op het WK 2014 en het EK 2016.

Kuipers is in 2020 47 jaar en dat vindt hij te oud om nog als topscheidsrechter actief te zijn. "Ik moet niet meer klwaar willen zijn voor het EK van 2020. Rond die tijd ben ik 47. We hebben genoeg jonge gasten die dan prima dit soort eindtoernooien kunnen fluiten."

Na afloop van het WK 2018 stopt Kuipers niet als scheidsrechter. "De Eredivisie sluit ik zeker niet uit en ook internationale wedstrijden nog niet. Ik zal alleen geen grote eindtoernooien meer fluiten."

Het aankomende voetbalseizoen staat voor Björn Kuipers in het teken van het WK voetbal in 2018. Hij zal er alles aan doen om op en top fit te zijn en zijn vorm van de afgelopen jaren op pijl te houden.

"2017 wordt een belangrijk jaar en dus zullen we die performance vast moeten houden. We willen heel graag als scheidsrechter naar het WK 2018."

De videoscheidsrechter kan op het WK 2018 ingezet worden

De videoscheidsrechter kan op het WK 2018 ingezet worden volgens David Elleray. Hij is technisch directeur van de spelregelcommissie IFAB. Momenteel is men vele aan het testen met de videoscheidsrechter en de resultaten worden besproken op de volgende vergadering van de commissie.

Elleray geeft aan dat er veel vooruitgang is geboekt, aangezien er nu al meer dan 12 landen mee doen met het project. Ook zijn de verbeterpunten duidelijk, zodat de videoscheidsrechter op het WK 2018 van toegevoegde waarde kan zijn.

Nederland is één van de landen die het recht heeft om de videoscheidsrechter te testen in het bekertoernooi. Ook in Italië en de VS is men bezig met het project. Duitsland, Frankrijk en Mexico zijn van plan op korte termijn ook mee te gaan doen.

Volgens Elleray zijn de eerste testen verrassend goed verlopen. "Eén of twee aspecten gingen nog niet zo goed, maar het zou jammer zijn als mensen het idee hebben dat de videoscheidsrechter niet werkt.”

"Als de komende testen ook goed gaan, wil de FIFA graag de optie hebben om de videoscheidsrechter te gebruiken bij het WK van volgend jaar. Engeland volgt het ook op de voet en gaat in de toekomst mogelijk ook meedoen."

De FIFA introduceerde de videoscheidsrechter afgelopen december bij het WK voor clubteams. De belangrijkste kritiek was toen dat het soms lang duurde voordat er een beslissing genomen werd naar aanleiding van beelden.

Scheidsrechters kwamen bijeen tijdens een seminar over technische hulpmiddelen

Volg een bijeenkomst van de beste scheidsrechters een paar dagen lang en het kijken naar een scheidsrechter in actie tijdens een wedstrijd is nooit meer hetzelfde... het voetbal is nooit meer hetzelfde.

Scheidsrechters moeten grote beslissingen maken in een fractie van een seconde. Iemand moet een beslissing maken wat goed of fout is, terwijl de scheidslijn slechts enkele centimeters is. En dat allemaal in acties van spelers die het fitst en het snelst van de wereld zijn. Dit is een open uitnodiging voor het maken van fouten. Spelers weten dat, scheidsrechters weten dat en instructeurs weten het ook maar al te goed.

De technische hulpmiddelen van scheidsrechters worden dan ook steeds belangrijker. Tijdens de bijeenkomst in april 2016 worden scheidsrechters hierover bijgepraat door Jean-Paul Brigger, hoofd van FIFA's Technical Study Group. Het is belangrijk voor scheidsrechter om te weten hoe een team zich technisch en tactisch beweegt. Hierdoor kunnen scheidsrechters de verschillende situaties beter begrijpen en kunnen ze tijdig anticiperen. Een scheidsrechter mag een beslissing niet laten afhangen van gevoel en emotie. Achter elke beslissing moet een objectieve reden zitten. Scheidsrechters trainen dan ook veel op het snel maken van de juiste beslissing.

In de plaats Doha, in Qatar, kwamen de scheidsrechters bijeen tijdens een seminar voor potentiële scheidsrechters voor het EK 2016 in Frankrijk en het WK 2018 in Rusland. 48 geselecteerde scheidsrechters van verschillende voetbalbonden (AFC, CAF en OFC) spendeerden vijf dagen aan het kijken en analyseren van wedstrijden. Ook ondergingen ze fysieke testen en werden wedstrijdsituaties gesimuleerd. Potentiële scheidsrechters van CONCACAF en CONMEBOL ondergaan dezelfde tests tussen 25 en 29 april in Miami. Scheidsrechters van de UEFA komen in september 2016 bijeen.

Gepubliceerd op: 29-07-2015 | Bijgewerkt op: 20-01-2018 | Door: Patrick

Reageer op dit artikel
Gerelateerd WK 2018 nieuws

08-11-2017 - Nederlands Elftal oefent tegen Schotland en Roemenie »
08-10-2017 - Met zoveel goals verschil moet Nederland winnen van Zweden »
02-09-2017 - Voorbeschouwing Nederland vs Bulgarije en de kansen van Oranje »
31-08-2017 - Nederland moet winnen van Frankrijk maar de kansen zijn klein »
09-06-2017 - Voorbeschouwing Nederland tegen Luxemburg en de kansen van Oranje »