WK2018 - SCHEIDSRECHTERS

WK2018 scheidsrechters

36 scheidsrechters zullen aanwezig zijn op het WK 2018 in Rusland, bijgestaan door 63 assistenten. Björn Kuipers vertegenwoordigt Nederland op het Wereld Kampioenschap, samen met zijn vaste assistenten Erwin Zeinstra en Sander van Roekel.

De mannen waren in het verleden al aanwezig op het EK 2012, EK 2016 en WK 2014, maar mochten nog nooit een finale fluiten. In 2014 maakte de Nederlander een grote kans maar viel uiteindelijk af, doordat het Nederlands Elftal onverwachts de halve finales bereikte. Dit keer maken Kuipers en zijn mannen wel kans op het fluiten van de finale, aangezien Nederland niets eens gekwalificeerd is voor het toernooi.

Scheidsrechter finale WK 2018

Scheidsrechter Nestor Pitana fluit de finale van het WK 2018. De Argentijn leidt de wedstrijd tussen Frankrijk en Kroatië op zondag 15 juli. Nederlander Björn Kuipers is aangewezen als vierde official.

De kansen van Kuipers op het leiden van de finale namen af doordat er twee Europese landen in de finale staan, terwijl de Zuid-Amerikaanse landen allemaal al in de kwartfinale waren uitgeschakeld. 

Pitana leidde ook al de openingswedstrijd van het WK voetbal tussen Rusland en Saudi-Arabië. Wanneer hij geblesseerd raakt, zal Kuipers hem vervangen als scheidsrechter.

De Nederlandse leidsman hoopte dat hij het WK mocht afsluiten met een hoofdrol, maar is nu aangewezen tot het regelen van wissels. Dit toernooi is het laatste optreden van Kuipers op een hoofdtoernooi. Hij floot ook op het WK 2014, WK 2018, EK 2012 en EK 2016. Ook gaf hij leiding tijdens de finales van de Europa League in 2013 en 2018, de Confederations Cup in 2013 en de Champions League in 2014.

Voorspelling bookmakers

De bookmakers voorspellen de kans van een scheidsrechter in de finale:

# Naam Land Odds
1 Milorad Mazic Servië 4.00
2 Björn Kuipers Nederland 5.00
3 Felix Brych Duitsland 8.00
4 Ravshan Irmatov Oezbekistan 9.00
5 Néstor Pitana Argentinië 9.00

Nieuw is de inzet van videoscheidsrechters tijdens het Wereld Kampioenschap voetbal. 13 videoscheidsrechters zijn aangewezen door de FIFA om te assisteren, waaronder Nederlander Danny Makkelie.

Scheidsrechter openingswedstrijd

Nestor Pitana is aangewezen als scheidsrechter voor de openingswedstrijd van het WK voetbal. De Argentijn krijgt de leiding over de wedstrijd tussen Rusland en Saudi-Arabië op donderdag 12 juni in het Loesjniki Stadion in Moskou. Hij wordt geassisteerd door Juan Pablo bellati en Hernan Maidana. Vierde official is Sandro Ricci uit Brazilië.

Bij de eerste wedstrijd van het WK zijn 4 videoscheidsrechters aanwezig: Massimiliano Irrati (Italië, VAR), Mauro Vigliano (Argentinië, AVAR1), Carlos Astroza (Chili, AVAR2) en Daniele Orsato (Italië, AVAR3).

Pitana is de tweede Argentijnse leidsman die deelneemt aan het Wereld Kampioenschap, na Norberto coerezza in 1970 en 1978. Hij is één van de meest ervaren scheidsrechters van Zuid-Amerika en maakte zijn debuut als betaalde scheids al in 2007.

Lijst met 36 WK scheidsrechters per voetbalbond

AFC
Al Mirdasi, Fahad KSA
Faghani, Alireza IRN
Irmatov, Ravshan UZB
Mohammed, Mohammed Abdulla UAE
Sato, Ryuli JPN
Shukralla, Nawaf Abdulla BHR

 

CAF
Abid Charef, Mehdi ALG
Diedhiou, Malang SEN
Gassama, Bakary Papa GAM
Grisha, Ghead EGY
Sikazwe, Janny ZAM
Tessema Weyesa, Bamlak ETH

 

CONCACAF
Aguilar, Joel SLV
Geiger, Mark USA
Marrufo, Jair USA
Montero, Ricardo CRC
Pitti, John PAN
Ramos Palazuelos, Cesar Arturo MEX

 

CONMEBOL
Bascunan, Julio CHI
Caceres, Enrique PAR
Cunha, Andres URU
Pitana, Nestor ARG
Ricci, Sandro BRA
Roldan, Wilmar COL

 

OFC
Conger, Matthew NZL
Hauata, Norbert TAH

 

UEFA
Brych, Felix GER
Cakir, Cüneyt TUR
Karasev, Sergey RUS
Kuipers, Björn NED
Marciniak, Szymon POL
Mateu Lahoz, Antonio Miguel ESP
Mazic, Milorad SRB
Rocci, Gianluca ITA
Skomina, Damir SVN
Turpin, Clement FRA

De definitieve keuze voor de 36 scheidsrechters is gebaseerd op de vaardigheden en persoonlijkheden van elke individuele scheidsrechter. Ook zijn niveau van begrip van voetbal en de kundigheid om zowel het spel als de tactiek van beide teams te lezen is mede bepalend geweest in de selectieprocedure. De lijst met leidsmannen werd bekend op donderdag 29 maart 2018.

De FIFA is al sinds september 2014 bezig met het opleiden van een groep van 53 scheidsrechters en hun assistenten van over de hele wereld, waarbij men aandacht heeft voor fair play, bescherming van de voetballers, bescherming van het beeld van het spel en eenheid en consistentie. In april 2018 volgen de mannen een twee weken durende seminar in Italië, waarbij ook geoefend wordt met de videoscheidsrechter. Na afloop van deze seminar maakt de FIFA bekend welke personen worden aangewezen om als videoscheidsrechter te mogen optreden tijdens het WK voetbal. Daarbij kijkt de voetbalbond ook naar de reeds opgedane ervaring in de nationale competitie. Kuipers is hierbij in het voordeel, omdat Nederland al sinds 2016 bezig is met de nieuwe technologie.

De 36 scheidsrechters zullen tijdens het toernooi diverse rollen aannemen: hoofdscheidsrechter, vlagger, vierde man, reserve en videoscheidsrechter.

13 videoscheidsrechters

13 videoscheidsrechters zijn aangewezen door de FIFA om te assisteren tijdens het Wereld Kampioenschap voetbal in Rusland. Danny Makkelie vertegenwoordigt Nederland op dit voetbalevenement. Deze Video Assistant Referees zullen niet op het voetbalveld te zien zijn.

De selectiecriteria voor deze VAR's waren in eerste instantie gebaseerd op hun ervaring als videoscheidsrechter tijdens officiële wedstrijden in hun eigen competitie. Daarna zijn de leidsmannen uitgenodigd voor een voorbereidende seminar waar ze hun kennis en kunsten konden vertonen aan de wereldvoetbalorganisatie.

Elke wedstrijd op het WK 2018 zal ondersteund worden door een videoscheidsrechter, tezamen met drie assistenten (AVAR1, AVAR2 EN AVAR3). Elk lid heeft zijn eigen taken en rollen binnen het team.

Naast deze 13 mannen die alleen fungeren als videoscheidsrechters, worden ook een aantal scheidsrechters en vlaggers die al zijn geselecteerd voor op de velden aangewezen om af en toe als videoscheidsrechter op te treden.

AFC
Al Jassim, Abdulrahman QAT

 

CONMEBOL
Samaio, Wilton BRA
Vargas, Gery BOL
Vigliano, Mauro ARG

 

UEFA
Dankert, Bastian GER
Dias Soares, Artur POR
Gil, Pawel POL
Irrati, Massimiliano ITA
Lopes Martins, Tiago Bruno POR
Makkelie, Danny NED
Orsato, Daniele ITA
Valeri, Paolo ITA
Zwayer, Felix GER

 

Scheidsrechters WK kwalificatie

De scheidsrechters voor de WK kwalificatiewedstrijden worden door de FIFA aangewezen, en wel een week voor de betreffende voetbalwedstrijd. Uiteraard zijn de disciplinaire regels ook afkomsig van de FIFA en niet van de verschillende voetbalbonden, omdat er anders verschillen kunnen ontstaan in beslissingen. Alle FIFA-scheidsrechters hebben een document ondertekend, waarin zij aangeven akkoord te gaan met de regels van de FIFA. Ook moeten zij de integriteit van de wedstrijden bewaken. De scheidsrechters zijn verplicht om verdachte praktijken aan de FIFA te melden.

Scheidsrechters moeten op het WK 2018 grote beslissingen maken in een fractie van een seconde. Iemand moet een beslissing maken wat goed of fout is, terwijl de scheidslijn slechts enkele centimeters is. En dat allemaal in acties van spelers die het fitst en het snelst van de wereld zijn. Dit is een open uitnodiging voor het maken van fouten. Spelers weten dat, scheidsrechters weten dat en instructeurs weten het ook maar al te goed.

De technische hulpmiddelen van scheidsrechters worden dan ook steeds belangrijker. Tijdens de bijeenkomst op 24 april 2016 worden scheidsrechters hierover bijgepraat door Jean-Paul Brigger, hoofd van FIFA's Technical Study Group. Het is belangrijk voor scheidsrechter om te weten hoe een team zich technisch en tactisch beweegt. Hierdoor kunnen scheidsrechters de verschillende situaties beter begrijpen en kunnen ze tijdig anticiperen. Een scheidsrechter mag een beslissing niet laten afhangen van gevoel en emotie. Achter elke beslissing moet een objectieve reden zitten. Scheidsrechters trainen dan ook veel op het snel maken van de juiste beslissing.

In de plaats Doha, in Qatar, kwamen de scheidsrechters bijeen tijdens een seminar voor potentiële scheidsrechters voor het WK 2018 in Rusland. 48 geselecteerde scheidsrechters van verschillende voetbalbonden (AFC, CAF en OFC) spendeerden vijf dagen aan het kijken en analyseren van wedstrijden. Ook ondergingen ze fysieke testen en werden wedstrijdsituaties gesimuleerd. Potentiële scheidsrechters van CONCACAF en CONMEBOL ondergaan dezelfde tests tussen 25 en 29 april 2016 in Miami. Scheidsrechters van de UEFA komen in september 2016 bijeen.

De videoscheidsrechter is aanwezig op het WK 2018 in Rusland

De videoscheidsrechter is aanwezig op het WK 2018 in Rusland. Hiermee is het aankomende Wereld Kampioenschap voetbal het eerste kampioenschap met de nieuwe technologie van de FIFA.

De wereldvoetbalbond gaf onlangs toestemming dat de videoscheids ingezet mag worden op het WK, nadat spelregelcommissie IFAB ook al akkoord was met de toevoeging. Gianni Infantino geeft hiermee aan dat de FIFA mee wil gaan met de huidige ontwikkelingen.

Door het gebruik van het hulpmiddel voor de scheidsrechters nemen de correcte beslissingen toe van 93% naar 99%. De wedstrijden duren echter wel 1,5 minuut langer, maar gezien de grote bedragen wat gemoeid zijn met de sport, is een dergelijk hulpmiddel meer dan welkom.

Nederland en de Eredivisie hebben een grote rol gehad in het totstandkomen van de beslissing van de FIFA. De KNVB testte afgelopen seizoenen al meerdere malen met de videoscheidsrechter, waarbij de scheidsrechter tv-beelden ter plekke kan nazien.

De videoscheidsrechter heeft de Nederlandse voetbalbond al meer dan €1 miljoen gekost, maar toch zijn niet alle clubs het eens over de verdeling van de toekomstige kosten. In de opstartfase wil de KNVB een bedrag van €5 miljoen besteden, waarna de clubs elk €55.000 per seizoen moeten inleggen.

Naast het WK 2018 in Rusland wordt de videoscheidsrechter ook ingevoerd in de Bundesliga, La Liga, Ligue 1 en Serie A. 

Scheidsrechters bereiden zich voor met tests

Een aantal topscheidsrechters is op 14 april 2017 bijeengekomen in Italië voor de voorbereiding op het WK voetbal in 2018. De scheidsrechters volgens een week lang een seminar in het Centro Tecnico Federale di Coverciano in Florence.

Totaal zijn 61 scheidsrechters van zes federaties bijeengekomen onder leiding van Pierluigi Collina. Hij is de voorzitter van het comité voor scheidsrechters van de FIFA. Hij gaf theorie en praktische uitleg over het fluiten op een Wereld Kampioenschap. 

Het seminar had een aantal belangrijke doelen: het beschermen van spelers en het spelbeeld, consistentie en uniformiteit, het lezen van het spel vanuit een technisch en persoonlijk perspectief en het begrijpen van de verscheidenheid in spelers en teammentaliteit. Daarbij bekeken de scheidsrechters verschillende video's van echte wedstrijdsituaties. Ook werd er getraind met echte voetballers, waarbij de beelden eveneens werden bekeken. De leidsmannen kregen feedback van de instructeurs.

"We zoeken naar uniformiteit en consistentie in onze uitvoering, dat is het belangrijkste voor ons", aldus Busacca. De seminar bestond uit fysieke fitness tests, theoretische tests, oefeningen met de video-scheidsrechter en een praktijkles met lokale voetballers.

Volgens Collina moesten de scheidsrechters tijdens de seminar bewijzen dat zij op de lijst van potentiële kandidaten voor het WK 2018 behoren te staan. "Hun uitvoering, speciaal tijdens de praktijklessen op het veld, geven hun een kans om te training in verschillende gebieden, waardoor ze ervaring opdoen die ze kunnen gebruiken tijdens de wedstrijden."

Ook het gebruik van de video-scheidsrechter was één van de hoofdonderwerpen van de seminar in Italië. De theorieles in het klaslokaal werd gevolgd door een praktijkles op het voetbalveld. "De video-scheidsrechter is ontwikkeld om aanvullende hulp te bieden aan scheidsrechters", zei Busacca. "De boodschap richting de leidsmannen was duidelijk: we willen hen klaarstomen om de juiste beslissingen te maken. Dit was het doel van de seminar. Als iets over het hoofd wordt gezien, moet de video-scheidsrechter uitkomst bieden. De FIFA wil de snelheid van het spel niet dwarszitten en de uiteindelijke beslissing moet altijd worden genomen door de scheidsrechter. Deze filosofie en principes zijn kenbaar gemaakt tijdens de demonstratie als onderdeel van het trainingsprogramma."

"We willen dat de technologie gebruikt gaat worden om situaties te verduidelijken, en niet om twijfelachtige situaties te beoordelen", voegde Collina toe. "De FIFA wil wel dat de scheidsrechter hun eigen persoonlijkheid blijven behouden en dat zij de macht hebben om de eerste beslissing te mogen nemen. Gedurende de trainingen waar wedstrijdsituaties werden nagebootsts, groeide het begrip tussen de scheidsrechters en de video-scheidsrechter."

Zelfs de meest ervaren scheidsrechters vonden de cursus handig en erg belangrijk voor hun uitvoering op het veld. Volgens de Zweedse scheids Jonas Eriksson was de theorieles in het klaslokaal cruciaal voor hem en voor het hele team. De seminar heeft hem de kans geboden om te verbeteren en te leren van recente ervaringen van collega's, waardoor men eenduidige beslissingen kan gaan nemen.

Sergey Karasev heeft tijdens de seminar in Italië extra zijn best gedaan om het fluiten naar een hoger niveau te tillen. Hij wil namelijk erg graag wedstrijden leiden tijdens het WK voetbal in zijn thuisland. Hij hoopt dat hij door deze cursussen in beeld is gekomen om te mogen fluiten in 2018. Voor scheidsrechters is het altijd een droom geweest om te mogen fluiten op een Wereld Kampioenschap, en speciaal in eigen thuisland.

Bacca gelooft dat de scheidsrechters gedurende de week hebben bewezen dat ze klaar zijn om officiële wedstrijden op hoog niveau te fluiten in de verschillende competities van de FIFA. In mei 2017 start het WK onder de 20 in Zuid-Korea. De FIFA wil de beste mensen naar het toernooi sturen en cursussen en trainingen helpen om het niveau op te krikken. Men is direct na het WK in Brazilië van start gegaan, en er is nog veel werk te verrichten.

Scheidsrechter Bjorn Kuipers stopt na het WK 2018 met fluiten

Scheidsrechter Björn Kuipers fluit tijdens het WK 2018 in Rusland zijn laatste grote toernooi. Kuipers is momenteel 43 jaar en vindt dat er genoeg talenten in Nederland zijn die zijn plaats in kunnen nemen als internationaal scheidsrechter.

Vanwege zijn leeftijd maakt Kuipers geen kans meer om het EK 2020 te fluiten, waardoor 2018 het laatste jaar is dat de scheidsrechter een groot voetbaltoernooi fluit. 

De scheidsrechter uit Oldenzaal fluit al sinds 2012 op het hoogste niveau. In 2012 floot hij voor het eerst op het Europees Kampioenschap voetbal. Daarna floot Kuipers ook wedstrijden op het WK 2014 en het EK 2016.

Kuipers is in 2020 47 jaar en dat vindt hij te oud om nog als topscheidsrechter actief te zijn. "Ik moet niet meer klwaar willen zijn voor het EK van 2020. Rond die tijd ben ik 47. We hebben genoeg jonge gasten die dan prima dit soort eindtoernooien kunnen fluiten."

Na afloop van het WK 2018 stopt Kuipers niet als scheidsrechter. "De Eredivisie sluit ik zeker niet uit en ook internationale wedstrijden nog niet. Ik zal alleen geen grote eindtoernooien meer fluiten."

Het aankomende voetbalseizoen staat voor Björn Kuipers in het teken van het WK voetbal in 2018. Hij zal er alles aan doen om op en top fit te zijn en zijn vorm van de afgelopen jaren op pijl te houden.

"2017 wordt een belangrijk jaar en dus zullen we die performance vast moeten houden. We willen heel graag als scheidsrechter naar het WK 2018."

De videoscheidsrechter kan op het WK 2018 ingezet worden

De videoscheidsrechter kan op het WK 2018 ingezet worden volgens David Elleray. Hij is technisch directeur van de spelregelcommissie IFAB. Momenteel is men vele aan het testen met de videoscheidsrechter en de resultaten worden besproken op de volgende vergadering van de commissie.

Elleray geeft aan dat er veel vooruitgang is geboekt, aangezien er nu al meer dan 12 landen mee doen met het project. Ook zijn de verbeterpunten duidelijk, zodat de videoscheidsrechter op het WK 2018 van toegevoegde waarde kan zijn.

Nederland is één van de landen die het recht heeft om de videoscheidsrechter te testen in het bekertoernooi. Ook in Italië en de VS is men bezig met het project. Duitsland, Frankrijk en Mexico zijn van plan op korte termijn ook mee te gaan doen.

Volgens Elleray zijn de eerste testen verrassend goed verlopen. "Eén of twee aspecten gingen nog niet zo goed, maar het zou jammer zijn als mensen het idee hebben dat de videoscheidsrechter niet werkt.”

"Als de komende testen ook goed gaan, wil de FIFA graag de optie hebben om de videoscheidsrechter te gebruiken bij het WK van volgend jaar. Engeland volgt het ook op de voet en gaat in de toekomst mogelijk ook meedoen."

De FIFA introduceerde de videoscheidsrechter afgelopen december bij het WK voor clubteams. De belangrijkste kritiek was toen dat het soms lang duurde voordat er een beslissing genomen werd naar aanleiding van beelden.

Scheidsrechters kwamen bijeen tijdens een seminar over technische hulpmiddelen

Volg een bijeenkomst van de beste scheidsrechters een paar dagen lang en het kijken naar een scheidsrechter in actie tijdens een wedstrijd is nooit meer hetzelfde... het voetbal is nooit meer hetzelfde.

Scheidsrechters moeten grote beslissingen maken in een fractie van een seconde. Iemand moet een beslissing maken wat goed of fout is, terwijl de scheidslijn slechts enkele centimeters is. En dat allemaal in acties van spelers die het fitst en het snelst van de wereld zijn. Dit is een open uitnodiging voor het maken van fouten. Spelers weten dat, scheidsrechters weten dat en instructeurs weten het ook maar al te goed.

De technische hulpmiddelen van scheidsrechters worden dan ook steeds belangrijker. Tijdens de bijeenkomst in april 2016 worden scheidsrechters hierover bijgepraat door Jean-Paul Brigger, hoofd van FIFA's Technical Study Group. Het is belangrijk voor scheidsrechter om te weten hoe een team zich technisch en tactisch beweegt. Hierdoor kunnen scheidsrechters de verschillende situaties beter begrijpen en kunnen ze tijdig anticiperen. Een scheidsrechter mag een beslissing niet laten afhangen van gevoel en emotie. Achter elke beslissing moet een objectieve reden zitten. Scheidsrechters trainen dan ook veel op het snel maken van de juiste beslissing.

In de plaats Doha, in Qatar, kwamen de scheidsrechters bijeen tijdens een seminar voor potentiële scheidsrechters voor het EK 2016 in Frankrijk en het WK 2018 in Rusland. 48 geselecteerde scheidsrechters van verschillende voetbalbonden (AFC, CAF en OFC) spendeerden vijf dagen aan het kijken en analyseren van wedstrijden. Ook ondergingen ze fysieke testen en werden wedstrijdsituaties gesimuleerd. Potentiële scheidsrechters van CONCACAF en CONMEBOL ondergaan dezelfde tests tussen 25 en 29 april in Miami. Scheidsrechters van de UEFA komen in september 2016 bijeen.

Gepubliceerd op: 29-07-2015 | Bijgewerkt op: 24-09-2022 | Door: Patrick

Reageer op de WK 2018 scheidsrechters
Gerelateerd WK 2018 nieuws

15-07-2018 - Frankrijk wint de finale van Kroatië en is Wereldkampioen 2018 »
13-07-2018 - Scheidsrechter Nestor Pitana fluit de finale van het WK 2018 »
13-06-2018 - Nestor Pitana is scheidsrechter tijdens de openingswedstrijd »
05-05-2018 - 13 videoscheidsrechters zijn aangewezen om te assisteren »
29-03-2018 - Bjorn Kuipers is scheidsrechter op het WK 2018 in Rusland »


© 25-09-2022 wk2018rusland.com (mobiel) - Alle rechten voorbehouden - 18+ - Speel bewust