WK2018 - LIED

WK 2018 lied: J. Balvin & Anitta - Machika

Het WK 2018 lied heet Machika van J. Balvin & Anitta, en de video bij dit anthem is reeds opgenomen in Medellín in Colombia. Een releasedatum van de officiële WK song is nog niet bekend, want het gaat slechts om sterk vermoeden. Het anthem zou geproduceerd zijn door ChildsPlay uit Amsterdam.

WK lied van België door rapper Damso

Het WK lied van België wordt geschreven door rapper Damso, maar er is forse kritiek op zijn vrouwonvriendelijke teksten. Voetbalbond KBVB staat onder druk om toch voor een andere artiest te kiezen.

Verschillende sponsoren en de Vrouwenraad hebben protest aangetekend tegen de aanstellen van de rapper om een lied voor de Rode Duivels te schrijven. De Vrouwenraad heeft een open brief geschreven aan Adidas, BMW, Coca-Cola en ING om zich tegen het besluit te keren en noemt het een 'ondoordachte en zeer spijtige keuze'.

Je browser kan geen video afspelen.

In de ogen van de tegenstanders geeft de Belgische voetbalbond een verkeerd voorbeeld en een signaal dat seksisme wel toegestaan is. De teksten van rapper Damso staan namelijk 'bol van afkeer, minachting en verbaal geweld tegenover vrouwen'.

De rapper werd vorig jaar november al benaderd door de KBVB, maar nu pas komen sponsoren in actie tegen zijn aanstelling. Zowel supermarktketen Carrefour als AB InBev geven aan dat zij mannen en vrouwen gelijk willen behandelen, en zij gaan ervan uit dat de Belgische voetbalbond deze waarden ook heeft.

Zelfs de politiek bemoeit zich met de kwestie. 'Als voetbalbond heb je meer dan een voorbeeldfunctie en je kiest dus iemand die bepaalde waarde uitstraalt', zei vicepremier Alexander de Croo. 

De KBVB heeft nog niet gereageerd op de kritiek. 

Lees de teksten van rapper Damso en oordeel zelf:
“Ik ga achteruit om je beter van achteren te pakken, slet.
Ik zit in de put als ik uit je reet kom
Ze pijpt niet zo goed, heeft geen diepe keel
Franse hip-hop, ik schiet op de tieten
Slet, hou je bek, voor de prijs van één geef ik je twee vingers
Hey, hoer, waar zijn we?
Ik neuk je als een hond ook al draag je een hoofddoek.”

J. Balvin & Anitta - Machika (backstage met vlaggen)

Je browser kan geen video afspelen.

J. Balvin & Anitta - Machika (dansmoves)

Je browser kan geen video afspelen.

Op onderstaande afbeeldingen is te zien dat er bij de opnames van de clip een enorme installatie met alle vlaggen van de deelnemende landen aanwezig is. Ook lijkt het er sterk op dat in de muziekvideo gespeeld wordt met de officiële WK bal.

WK 2018 lied - vlaggen

WK 2018 lied - J. Balvin

Russische DJ Nigmatullin mixt een lied voor vrijwilligers

Op het eerste gezicht hebben muziekanten en voetballers niet veel gemeen, maar beide beroepen hebben toch iets gezamenlijk: het optreden voor een groot publiek, aldus voormalig profvoetballer en DJ Ruslan Nigmatullin. Zijn voetballoopbaan heeft hem de kans gegeven om nu als DJ bekend te worden en op te treden voor vele fans.

De inwoner van Kazan is geen vreemde voor het grote publiek. Tijdens zijn voetballeven was hij keeper van Naberezhnye Chelny, Spartak Moskou, Lokomotiv Moskou, Hellas Verona en Salernitana. Ook was hij in 2002 eerste doelman van het Russische nationale eltal op het WK 2002 in Korea/Japan. In 2009 stopte hij met voetballen en werd hij DJ.

Nigmatullin begrijpt dat zijn bekendheid een rol heeft gespeeld om een populaire DJ te worden, maar dat is niet alles. Het vak vergt zeer veel tijd en energie. Je kan niet zomaar achter een draaitafel gaan staan en geld verdienen. De oud-voetballer die in 2001 werd verkozen tot Russisch voetballer van het jaar heeft na zijn loopbaan op de muziekschool gestudeerd. Vroeger speelde hij ook gitaar en had hij twee dromen: muziek en voetbal. In 2011 behaalde zijn lied 'Symphony' de 2e plaats in de nationale hitlijst.

De Russische DJ werd dan ook vanzelfspreken verkozen om het publiek op te warmen tijdens de ceremonie van de start van het vrijwilligersprogramma in juni 2016 in Moskou. Vrijwilligers zijn volgens hem erg belangrijk voor elk sportevenement en Nigmatullin was dan ook vereerd om een goed lied voor het WK 2018 in elkaar te mogen mixen.

Het WK 2018 is voor elke voetballer het grootste podium. In 2002 werd Rusland al uitgeschakeld in de groepsfase, maar de Russische DJ kan zich de massale feestvreugde nog goed herinneren. Hij ziet er dan ook naar uit om de mogen optreden tijdens het Wereld Kampioenschap voetbal in Rusland en op deze manier te mogen bijdragen aan het grote voetbalfeest in zijn eigen land. Voetbalfans kunnen ook na de wedstrijd genieten van de muziek in de nachtclubs. Er is goede muziek en hoge kwaliteit geluidssystemen, zodat fans niet teleurgesteld zullen zijn in het nachtleven in Rusland tijdens het WK voetbal.

Alle songs van het WK voetbal

De officiële songs voor het Wereld Kampioenschap voetbal zijn geschreven om de fans op te warmen voor het evenement. Tijdens het toernooi wordt het lied gebruikt ter ondersteuning van marketingactiviteiten. Beluister alle songs van het WK voetbal.

Andere elementen van het WK 2018

Het officiële lied is één van de elementen van het WK 2018, als onderdeel van een compleet thema. Andere leuke elementen die het toernooi aantrekkelijk maken zijn:

Gepubliceerd op: 29-07-2015 | Bijgewerkt op: 25-04-2018 | Door: Patrick

Reageer op dit artikel
Gerelateerd WK 2018 nieuws

15-03-2018 - WK 2018 mascotte van Belgie is een Rode Duivel genaamd Red »
07-03-2018 - WK lied van Belgie wordt geschreven door vrouwonvriendelijke rapper »
30-08-2016 - De FIFA maakt binnenkort de officiele WK 2018 mascotte bekend »
14-08-2016 - Russische DJ Nigmatullin mixt een lied voor vrijwilligers van het WK 2018 »