WK2018 - MASCOTTE

WK2018 mascotte

De wolf is verkozen tot mascotte van het WK 2018 en zijn naam is Zabivaka. De naam Zabivaka staat in het Russisch voor zoiets als 'degene die scoort'. Deze mascotte straalt plezier en vertrouwen uit en is erg charmant.

In een live uitzending op 21 oktober 2016 om 23:00uur werd de wolf door het Russische publiek verkozen tot winnaar van de contest. Ontwerpster Ekaterina Bocharova heeft met een ruime meerderheid van 53% van de stemmen gewonnen van de tijger (27%) en de kat (20%). Op FIFA.com werd meer dan een miljoen keer gestemd.

De officiële mascotte van het Wereld Kampioenschap voetbal is een belangrijk element van de officiële merchandise rondom het voetbaltoernooi. De FIFA en het Russische bedrijf Megalicense Entertainment hebben een overeenkomst gesloten, waarbij Megalicense alle officiële producten onder licentie van de FIFA mag gaan verkopen tijdens het WK 2018 en de Confederations Cup 2017. Het programma omvat de productie van de officiële producten en de opening van fan shops in het gastland van het Wereld Kampioenschap voetbal.

De wolf is de jongste speler in je team, maar niemand is sneller, slimmer of beter met een voetbal. De talenten van de mascotte dragen bijna altijd bij aan de overwinning van het team. Zabivaka is charmant, geeft vertrouwen en is sociaal. Hij droomde er altijd al van om een voetbalster te worden. Uiteraard is voetbal zijn favoriete tijdsverdrijf, waarbij hij een eerlijke speler is met respect voor de tegenstanders. De wolf is altijd grappig, als een joker in een kaartenpak, en weet hoe hij mensen aan het lachen moet krijgen. Tijdens het voetballen draagt de mascotte een sportbril, waarvan hij gelooft dat het hem speciale krachten geeft op het veld.

Om te komen tot de uiteindelijke officiële FIFA WK 2018 mascotte werden de kinderen gevraagd naar hun favoriete karaktereigenschappen en attributen van een mascotte. Gebaseerd op deze ideeën dienden studenten diverse ontwerpen in, waaruit nu het publiek de wolf als winnaar heeft gekozen. Het hele project van begin tot eind heeft maar liefst 18 maanden geduurd en men is bij de FIFA extreem blij met het resultaat van dit project. De Russische bevolking heeft hiermee getoond hoe creatief ze zijn en hoe sterk hun toewijding aan een succesvol WK 2018 is.

Zabivaka zal een enorme hit worden onder de voetbalfans van het Wereld Kampioenschap voetbal. De rol van de mascotte gaat echter verder dan alleen de fans entertainen. De mascotte moet mensen van over de hele wereld samenbrengen en meer mensen betrekken bij de voetbalsport. Zabivaka zal mensen uitnodigen om naar de stadions te komen voor een onvergetelijke ervaring. Doordat miljoenen Russen betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van het karakter, is het draagvlak erg groot en wordt de mascotte door iedereen omarmt.

Naast de drie finalisten, de wolf, de kat en de tijger, verscheen tijdens de Channel 1-show de Braziliaanse legende en tweevoudig wereldkampioen Ronaldo.

Bekijk ook de andere mascottes uit de geschiedenis van het WK voetbal

De mascotte van België is een Rode Duivel genaamd Red

De WK mascotte van België is een Rode Duivel met de naam Red. De mascotte werd op woensdag 14 maart 2018 om 14:00 uur geboren uit een groot ei op het Muntplein in Brussel. Het toneel was tussen 10 en 14 maart te zien op het plein en fans kwamen massaal het ei opwarmen om het uit te broeden.

Volgens Benjamin Goeders van de KBVB moet Red de spelers en voetbalfans met elkaar verbinden. Hierbij moet de mascotte ook andere Belgen enthousiast maken voor het aankomende WK 2018. De Rode Duivel is een mascotte met een positief karakter die het Belgische nationale elftal overal gaan begeleiden.De Rode Duivel Red is met medewerking van 1.500 voetbalfans geboren uit een ei, onder de muziek van Stromae - Ta Fete.

De mascotte werd ontworpen door Arnaud Hermant en door 20.193 (46%) supporters verkozen tot winnaar. Zijn idee won de wedstrijd uit maar liefst 3.000 inzendingen. De 36-jarige tekenaar zegt ontzettend trots te zijn dat hij onderdeel mag uitmaken van dit avontuur.

De mascotte zal niet alleen het hoogste Belgische elftal, maar alle nationale voetbalelftallen van alle leeftijden begeleiden. Red is de opvolger van Diabolix, de mascotte van de Rode Duivels in de jaren '80 en '90. 

Andere elementen van het WK 2018

De officiële mascotte is één van de elementen van het WK 2018, als onderdeel van een compleet thema. Andere leuke elementen die het toernooi aantrekkelijk maken zijn:

Je browser kan geen video afspelen.

Totstandkoming van de WK2018 mascotte

Een mascotte voor het WK wordt niet snel ontworpen. Het proces is al in april 2015 gestart, terwijl de definitieve mascotte eind 2016 gepresenteerd wordt. De eerste stap om te komen tot een leuke mascotte begon bij het uitnodigen van creatieve Russen. Online konden deze creatievelingen hun inspiratie de vrije loop laten gaan. Iedereen kreeg de gelegenheid om een mascotte te ontwerpen, inclusief attributen en zelfs al een naam. De mascotte wordt een officieel merk van de FIFA.

Sergei Semak, voormalig aanvoerder en huidig bondscoach van het Russische elftal, nam deel aan de persconferentie omtrent de start van het proces. Volgens hem moet een mascotte er goed en aardig uit zien. Hij zou iedereen aan moeten zetten tot het plezier hebben in voetbal. Doordat alle creatieve Russen deel mochten nemen aan de campaigne voor de mascotte, werd het merk dichter bij het Russische volk gebracht. De mascotte is als het ware een ambassadeur van het WK2018, die helpt bij het promoten van het toernooi in Rusland en de rest van de wereld.

Het WK2018 is niet alleen maar 64 wedstrijden in 11 Russische steden in de zomer van 2018. Het toernooi omvat veel meer dan dat en dat wil de FIFA ook aan de Russen laten blijken. De mascotte moet de ziel van het toernooi overbrengen op de jonge supporters.

Het proces bestaat dus in eerste instantie uit het benaderen van alle creatieve Russen. Vervolgens moeten Russische artiesten een shortlist maken van de meest populaire karakters uit de eerste fase. Meer dan 50 ontwerpscholen en universiteiten worden benaderd om de officiële mascotte vorm te geven. De derde en laatste fase van het proces is om het Russische volk wederom bij de keuze van de definitieve mascotte te betrekken. Het volk kan stemmen op de 3 beste mascottes die voldoen aan de creatieve voorwaarden. Daarbij kan ook op de naam van de mascotte gestemd worden. Door het hele proces wordt de WK2018 mascotte het karakter met de meeste invloed van de bevolking in de geschiedenis van het WK, want de definitieve mascotte komt oorspronkelijk van de hand van één van de Russen zelf.

Mascotte fase 1: inzendingen door creatieve Russen

In april 2015 lanceerde de FIFA een website waarop de Russische creatievelingen hun idee voor een mascotte konden inzenden. Meer dan 50.000 jonge supporters namen deel aan het project, waarin 10 eigenschappen bepaald werden. Vervolgens konden Russische studenten één van deze 10 karakters tot leven schetsen. Uit fase 1 zijn op 30 november 2015 uiteindelijk 120 inzendingen over gebleven.

51.000 mensen stemden tussen 1 en 31 mei 2015 uit de 120 inzendingen. De top 10 karakters die op 30 juni 2015 overgebleven zijn:

 • Amur Tiger
 • Bogatyr
 • Een wolf
 • Een oosters luipaard
 • Een vuurvogel
 • Een alien
 • Een cosmonaut
 • Een kat
 • Een beer
 • Een robot

Wat betreft de accessoires van de mascotte kozen de Russen voornamelijk voor een bal en voetbalschoenen. Ook een horloge, een fluitje, handschoenen en een backpack waren favoriete accessoires bij de fans. De mascotte moet qua karakter zijn: sportief, competitief, een teamspeler, intelligent en eerlijk/betrouwbaar.

Mascotte fase 2: selectie door de jury

In december 2015 waren 120 mascottes ingediend door Russische studenten. De FIFA heeft vervolgens een jury opdracht gegeven om tot een shortlist te komen van 3 mascottes. In het najaar van 2016 worden deze 3 mascottes online gezet, waarna het Russische volk mag gaan stemmen. De jury bestaat uit de volgende personen:

 • Igor Akinfeev (ambassadeur van het WK2018 en doelman van het Russisch elftal)
 • Fedor Bondarchuk (acteur)
 • Victoria Tolstoganova (actrice)
 • Oxana Fedorova (tv-presentatrice)
 • Victor Drobysh (muziek producer)
 • Polina Gagarina (zanger)
 • Leonid Barats en Rostislav Khait (leden van de theatergroep Kvartet I)
 • Igor Gurovich (ontwerper)
 • Armen Sarkisyan (voorzitter van de State Sports Lottery)

Deze jury beoordeeld alle in de tweede fase van het proces ingezonden mascottes, waarna het volk mag kiezen uit de 3 overgebleven mascottes. Eind 2016 wordt de officiële mascotte van het WK2018 in Rusland getoond.

Op 11 februari 2016 is bekend geworden dat de mascotte van het WK 2018 in Rusland is ontworpen door één van de drie volgende vrouwen:

 • Ekaterina Bocharova van de Tomsk State University in Siberië
 • Valeria Taburenko van de Sint-Petersburg State University of Technology and Design
 • Sofia Podlesnykh van de Yaroslav-the-Wise Novgorod State University

De Russische minister van sport hield de ceremonie op 11 februari 2016. Vlak daarvoor hielden de studenten een presentatie over hun mascotte en de gedachte erachter. Leden van de FIFA en de LOC aanschouwden deze presentaties, samen met professionele ontwerpers. De mascotte van het WK 2018 moet namelijk voldoen aan strenge voorwaarden.

Voetbalfans uit Rusland moeten echter nog geduldig wachten op de definitieve mascotte. De drie mascottes worden nog niet publiekelijk bekend gemaakt. In het najaar van 2016 mogen alle Russen stemmen op hun mascotte voor het WK 2018.

Ekaterina Bocharova ontwierp de wolf, geïnspireerd door de Russisch cartoons en haar hond genaamd Tyson. Ze tekende altijd graag dieren en andere cartoon karakters. Daarom doet ze mee aan de ontwerpwedstrijd voor het WK 2018. Daarnaast houdt ze ook erg van voetbal, waardoor ze de kans niet wilde laten schieten om te doen waar ze erg van houdt.

Tijger als WK 2018 mascotte

Valeria Taburenko ontwierp de tijger, geïnspireerd door de beste films van internationale- en Russische filmstudio's. Valeria houdt eveneens van het tekenen van geanimeerde cartoons. Regelmatig wordt op haar universiteit een wedstrijd gehouden waaraan studenten deel kunnen nemen. Uiteraard is het tekenen voor het WK 2018 een heel interessante wedstrijd, waaraan ze graag wilde deelnemen. Het is volgens haar altijd interessant om te zien hoe het uiteindelijke ontwerp er uit zal komen te zien en hoe ze de taak heeft aangepakt. Het nieuws dat de organisatie van het WK 2018 haar mascotte genomineerd heeft, is een beloning op haar activiteiten.

Sofia Podlesnykh ontwierp de kat, geïnspireerd door de stijl van het WK en de algemene stijl van toernooien. Ze hoefde geen moment na te denken om zich voor deze wedstrijd in te schrijven.

Mascotte fase 3: stemmen door voetbalfans

Drie mascottes van het WK 2018 zijn bekend. Wordt het de kat, de tijger of de wolf? De campagne om te bepalen wie de officële mascotte van het WK voetbal wordt, is bijna ten einde. De drie kandidaten zijn op 23 september 2016 om exact 20:18 uur gepresenteerd in Moskou.

Direct na het bekend maken van de potentiële mascottes zijn de online platforms geopend, waar Russische voetbalfans kunnen stemmen op hun favoriete mascotte. De uitslag van deze laatste stemronde wordt live op tv bekend gemaakt op 21 oktober 2016. Russische fans zijn al vanaf het begin van de campagne betrokken bij de selectieprocedure. Hierdoor heeft de uiteindelijke mascotte veel draagvlak onder de voetbalfans.

De WK 2018 mascotte is tot nu toe het meest interactieve merk van de FIFA. Vanaf het allereerste begin mochten Russische fans bepalen welke karaktereigenschappen de mascotte moest hebben. Later werden jonge lokale talenten uitgenodigd om een eerste ontwerp te maken. Vanaf 23 september mag het publiek nogmaals bepalen wie uiteindelijk de officiële mascotte van het Wereld Kampioenschap voetbal in 2018 wordt.

De drie mascottes zijn het resultaat van een nationale competitie, waar studenten zeer veel ontwerpen instuurden van hun denkbeeldige dieren. Daarbij moet het ontwerp aansluiten bij de eerder bepaalde eigenschappen en bij de essentie van het WK voetbal. Vanaf mei 2015 hebben maar liefst 51.000 Russische kunststudenten hun creatie ingediend.

Welk karakter ook gekozen wordt door de supporters, de FIFA is er zeker van dat de uiteindelijke winnaar een fantastische ambassadeur van het WK 2018 wordt. De slimme kat, de sterke tijger of de charmante wolf zal de harten van de voetbalfans winnen. Ook is de mascotte een goede aanvulling op de andere mascottes uit de geschiedenis van het voetbaltoernooi.

Gepubliceerd op: 17-02-2016 | Bijgewerkt op: 23-05-2022 | Door: Patrick

Reageer op de WK 2018 mascotte
Gerelateerd WK 2018 nieuws

23-05-2018 - Het officiele WK 2018 lied heet Live It Up van Will Smith »
15-03-2018 - WK 2018 mascotte van Belgie is een Rode Duivel genaamd Red »
30-01-2017 - 500 dagen tot de openingswedstrijd van het WK 2018 in Rusland »
14-12-2016 - Vrijwilligersdag voor het WK 2018 met beroemdheden en wereldrecord »
01-11-2016 - Playmate Miss BumBum schiet een pikante fotoshoot voor het WK 2018 »


© 24-05-2022 wk2018rusland.com (mobiel) - Alle rechten voorbehouden - 18+ - Speel bewust