WK2018 - ALLE MASCOTTES

WK voetbal alle mascottes

Sinds 1966 zijn er mascottes bij het WK voetbal. De eerste mascotte was Willy, tijdens het WK 1966 in Engeland. De mascotte wordt tijdens het WK gebruikt om het evenement te promoten, evenals bijkomende activiteiten. Ook levert een mascotte veel inkomsten op, vanwege de merchandising, zoals knuffels en t-shirts. De mascotte is bij elke wedstrijd aanwezig om het publiek te entertainen voor de wedstrijd en in de rust van de wedstrijd. Alle mascottes dragen de kenmerken van het organiserende land, zoals de kleuren van de nationale vlag, een dier dat bij het land past of een politiek statement. Een aantal mascottes hebben in het verleden een eigen tv-programma of stripverhaal.

De geschiedenis van de WK mascottes begon een halve eeuw geleden met een leeuw. Tijdens het WK 1966 werd Willie gepresenteerd als eerste WK mascotte. Hij droeg de Engelse vlag en had manen van een echte leeuw. Aangezien de voetbalfans, jong en oud, erg enthousiast waren over een mascotte, besloot men dit voortaan elk Wereld Kampioenschap te doen.

De leeuw verscheen zowel als live mascotte en als cartoon op merchandise en ander promotiemateriaal. Ook was Willie het onderwerp van het officiële WK 1966 lied van de populaire popster Linnie Donegan.

De man achter de eerste WK mascotte was Reg Hoye, een tekenaar van kinderboeken. De commerciële artiest gaf de organisatie van het voetbaltoernooi vier schetsen en de winnaar werd de mascotte die gebasseerd was op zijn zoon Leo. Willie werd gebruikt op alles wat met het WK voetbal te maken had: van handdoeken tot lakens. Al deze dingen zijn vandaag de dag vanzelfsprekend, maar in die tijd was het erg bijzonder dat een mascotte overal op verscheen. Hoye overleed in 1987.

Elk Wereld Kampioenschap voetbal had sindsdien een officiële mascotte, voortbordurend op het succes van Willie. Niet alleen de Engelsen herinneren Willie, maar ook voetbalfans uit andere werelddelen weten wie hij was. Er was zelfs interesse uit Duitsland en de Sovjet Unie, wat erg bijzonder was. De hele wereld vierde het voetbalfeest, ongeacht de internationale spanningen.

Op 11 februari 2016 zijn de drie finalisten bekend geworden. De wolf is verkozen tot mascotte van het WK 2018 en zijn naam is Zabivaka.

Vanaf 1966 zijn er 13 mascottes geweest voor de WK voetbal:

Land: Engeland

Naam: Willy

Omschrijving: Willy is de eerste mascotte van het WK. Deze mascotte is een leeuw, afkomstig van het nationale symbool van Engeland. Op het t-shirt staat de vlag van het Verenigd Konijkrijk afgebeeld, evenals de woorden 'World Cup'.

Mascotte WK 1970

Land: Mexico

Naam: Juanito

Omschrijving: Juanito is een Mexicaanse jongen met een grote sombrero op zijn hoofd. Het valt direct op dat dit WK in Mexico gehouden wordt. Dit blijkt ook uit de tekst op de sombrero. Juanito betekent 'kleine Juan'. Juan is een naam die erg veel in Mexico voor komt. De kleding is hetzelfde als de kleding van het Mexicaanse elftal.

Land: Duitsland

Naam: Tip en Tap

Omschrijving: Tip en Tap zijn de mascottes van het WK in Duitsland. De jongens dragen dan ook kleding van het Duitse elftal. De letters 'WM' op het t-shirt van Tip staan voor 'Weltmeisterschaft', wat wereldkampioenschap betekend. De cijfers '74' op het t-shirt van Tap staan voor het jaartal 1974.

Mascotte WK 1978

Land: Argentinië

Naam: Gauchito

Omschrijving: Gauchito draagt de kleding van het Argentijnse elftal. Ook hij heeft een bal bij zich, evenals alle voorgaande mascottes. Op de hoed staat 'Argentinia '78'. Gauchito betekent 'kleine gaucho'. Een gaucho is een afstammeling van de Spaanse overheersers die in het verleden in Mexico woonden. De zweep en zijn zakdoek zijn traditionele kenmerken van een gaucho.

Land: Spanje

Naam: Naranjito

Omschrijving: Naranjito is een sinaasappel, een typisch Spaanse fruitsoort. De mascotte verwijst dus naar het organiserende land Spanje. Naranja betekent dan ook sinaasappel. De toevoeging '-ito' is een verkleinwoord, waardoor de mascotte 'kleine sinaasappel' betekent. Naranjito draagt de kleding van het Spaanse elftal. Hij heeft een grote glimlach vanwege het plezier in de voetbalsport.

Mascotte WK 1986

Land: Mexico

Naam: Senor Pique

Omschrijving: Senor Pique is een typische Mexicaanse fruitsoort, namelijk een jalapeno chili peper. De naam Pique verwijst naar het Mexicaanse woord 'picante', wat pittig of scherp betekent. Senor Pique heeft een grote Mexicaanse hoed op. Deze hoed, samen met de grote snor, past bij de typisch Mexicaanse mannen.

Land: Italië

Naam: Ciao

Omschrijving: De voorgaande mascottes waren allemaal een dier. De mascotte van het WK in Italië is daarentegen een houterig type, gemaakt van latten of stenen. Elk van de ledematen van Ciao heeft de drie kleuren van de Italiaanse vlag, namelijk groen, wit en rood. Het hoofd van Ciao is een voetbal. De naam Ciao betekent een begroeting, zoiets als 'hallo'.

Mascotte WK 1994

Land: Verenigde Staten

Naam: Striker

Omschrijving: De mascotte van de VS is wederom een dier. Striker is een hond en is door de Amerikanen gekozen als mascotte voor het WK. De hond is het meest als huisdier gehouden dier en is een symbool voor de verbondenheid. Warner Bros heeft deze mascotte ontworpen. Striker draagt kleding in de kleuren van de Amerikaanse vlag, namelijk rood, wit en blauw. Op het t-shirt staat 'USA '94'.

Land: Frankrijk

Naam: Footix

Omschrijving: Ook de mascotte van Frankrijk is een dier. In dit geval is Footix een haan, het nationale symbool. Footix is donkerblauw, evenals de kleuren van het Franse elftal. De naam Footix bestaat uit twee delen: 'Foot' en de toevoeging '-ix'. 'Foot' is een verwijzing naar football. '-ix' is een verwijzing naar Asterix, een Frans stripfiguur.

Mascotte WK 2002

Land: Zuid-Korea en Japan

Naam: Kaz, Ato en Nik

Omschrijving: Tot nu toe waren de mascottes van het WK getekend als een cartoonfiguur. Kaz, Ato en Nik zijn door de computer getekend als figuren uit de toekomst. De drie mascottes spelen 'Atmoball'. Dit is een denkbeeldige, toekomstige sport die op voetbal lijkt. Kaz en Nik zijn spelers van een team, waarvan Ato de coach is. De drie namen zijn door de inwoners van Zuid-Korea en Japan gekozen. Stemmen kon via internet en bij Mc Donald's. Mc Donald's was de hoofdsponsor van het WK 2002 en kreeg op deze manier extra publiciteit.

Land: Duitsland

Naam: Goleo VI

Omschrijving: Goleo VI lijkt één mascotte, maar in werkelijkheid zijn het er twee. Goleo is de leeuw en de bal heet Pille. Goleo VI is ontworpen door Jim Henson Studio's die bekend is van de Muppets. De keuze voor een leeuw als mascotte viel niet goed bij alle Duitsers, want het nationale symbool is oorspronkelijk de adelaar.

Mascotte WK 2010

Land: Zuid-Afrika

Naam: Zakumi

Omschrijving: De mascotte van Zuid-Afrika is een luipaard. Dit dier komt veel voor in Zuid-Afrika. De naam Zakumi bestaat uit twee delen: 'Za' en 'Kumi'. 'Za' verwijst naar 'Zuid-Afrika' en 'Kumi' staat voor het getal tien. Zakumi vertegenwoordigt de mensen, de geografie en de geest van Zuid-Afrika, waardoor hij het zinnebeeld van het WK is.

Land: Brazilië

Naam: Fuleco

Omschrijving: Fuleco is de mascotte van Brazilië voor het WK 2014. De naam Fuleco bestaat uit twee delen: 'futebol' en 'ecologia'. Hiermee krijgt de naam van de mascotte een politiek tintje mee, namelijk dat mensen met passie voor voetbal ook aan het milieu en de natuur moeten denken. Dit komt ook naar voren uit het feit dat Fuleco een gordeldier is. Dit dier wordt in Brazilië met uitsterven bedreigd. Ook deze mascotte is door de inwoners van Brazilië gekozen.

Mascotte WK 2018

Land: Rusland

Naam: Zabivaka

Omschrijving: De mascotte van Rusland is een wolf. Deze mascotte straalt plezier en vertrouwen uit en is erg charmant. De naam Zabivaka staat in het Russisch voor zoiets als 'degene die scoort'. De wolf werd met 53% van de stemmen verkozen door het Russische volk. Tijdens het voetballen draagt de mascotte een sportbril, waarvan hij gelooft dat het hem speciale krachten geeft op het veld.

Alle mascottes van het WK voetbal

Gepubliceerd op: 29-07-2015 | Bijgewerkt op: 13-06-2024 | Door: Patrick

Reageer op de WK mascottes
Gerelateerd WK 2018 nieuws

23-05-2018 - Het officiele WK 2018 lied heet Live It Up van Will Smith »
15-03-2018 - WK 2018 mascotte van Belgie is een Rode Duivel genaamd Red »
30-01-2017 - 500 dagen tot de openingswedstrijd van het WK 2018 in Rusland »
14-12-2016 - Vrijwilligersdag voor het WK 2018 met beroemdheden en wereldrecord »
01-11-2016 - Playmate Miss BumBum schiet een pikante fotoshoot voor het WK 2018 »

© 14-06-2024 wk2018rusland.com (mobiel) - Alle rechten voorbehouden - 18+ - Speel bewust