WK2018 - TOEWIJZING SCHANDAAL

WK2018 in Rusland: toewijzing schandaal

Bij de toewijzing van het WK2018 aan Rusland zijn mogelijk geheime afspraken gemaakt. Er zou zich bij de toewijzing een schandaal hebben afgespeeld, waarbij belangrijke personen binnen de FIFA hun stem verkocht zouden hebben.

In 2013 heeft de FIFA een intern onderzoek laten uitvoeren naar onjuistheden bij de toewijzing van het WK. De commissie kwam tot de conclusie dar er onvoldoende bewijzen waren voor omkoping en corruptie. De ethische commissie van de FIFA heeft een rapport van 430 pagina's opgesteld, die tot op heden nog niet openbaar is gemaakt.

Diverse instanties, waaronder de Zwitserse en Amerikaanse justitie, zijn een onderzoek gestart naar verdachte financiële activiteiten en corruptie binnen de FIFA. In mei 2015 zijn er door de Zwitserse justitie documenten en informatie uit het hoofdkantoor van de FIFA in beslag genomen voor onderzoek. Ook zijn er verschillende personen binnen de FIFA ondervraagd.

De Amerikaanse justitie onderzoekt daarentegen het mogelijke omkoopschandaal. Daarvoor zijn er in mei 2015 maar liefst 7 personen van de voetbalbond op verzoek van de FBI gearresteerd in het Zwitserse Zürich. Het betroffen Jeffrey Webb, een van de vicevoorzitters van de wereldvoetbalbond, Jose Maria Marin (voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) en de FIFA-leden Eduardo Li (Costa Rica), Eugenio Figueredo (Uruguay), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden) en Rafael Esquivel (Venezuela).

In 2011 heeft UEFA-voorzitter Michel Platini omgerekend € 2 miljoen ontvangen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Voor deze overboeking zijn beide personen in mei 2015 voor 90 dagen geschorst, omdat onduidelijk is waarvoor het geld betaald is. Eveneens in mei 2015 is Sepp Blatter teruggetreden als FIFA-voorzitter. Hij kreeg naar eigen zeggen teveel kritiek, nadat het 4 dagen eerder werd herkozen tot voorzitter. Platini was daarna de grote kanshebber om de nieuwe voorzitter te worden, totdat hij geschorst werd.

Het WK2018 is in december 2010 aan Rusland toegewezen. Rusland werd verkozen boven Spanje en Portugal (gezamenlijk) en Nederland en België (eveneens gezamenlijk). Om mee te doen in de strijd om de organisatie van het toernooi, hebben Nederland en België samen campagne gevoerd. Er is daarbij veel geld (€ 10 miljoen) gestoken in het bid en de campagne zelf.

De KNVB en de KBVB zullen bij corruptie hun geld terugeisen van de FIFA. Sepp Blatter, voormalig voorzitter van de FIFA, heeft in oktober 2015 onthult dat het WK al vóór de laatste stemronde aan Rusland was toegezegd. Ook de Engelse voetbalbond FA is van plan een schadevergoeding te eisen van de FIFA.

Ondanks de mogelijke corruptie en oneerlijke toewijzig heeft de FIFA besloten dat er niet opnieuw gestemd zal worden. Dit betekent dat Rusland het WK2018 definitief mag organiseren.

De KNVB wil 11 miljoen euro terug van de FIFA vanwege misleiding bij de toewijzing van het WK 2018

Michael van Praag wilde in april 2016 proberen de miljoenen die gebruikt zijn voor het WK 2018-bid van Nederland en België terug te krijgen van de FIFA. Van Praag voelt zich misleid door Sepp Blatter, de toenmalig voorzitter van de Wereldvoetbalbond.

Blatter gaf aan dat Nederland en België van tevoren al kansloos waren om het bid te winnen. "Er zijn twee dingen mogelijk: óf hij is malende aan het worden óf we zijn in die tijd misleid", vertelt Van Praag in gesprek met de NOS. "Als dat laatste het geval is, dan heeft hij aan mij en de KNVB een heel verkeerde."

"Als er sprake is van misleiding, zijn we van plan maatregelen te nemen richting de FIFA. En als het aan mij ligt, gaan we dan ook ons geld terugvragen." Nederland en België gebruikten een kleine elf miljoen euro voor hun campagne om het WK van 2018 te mogen organiseren. Uiteindelijk won Rusland de stemming.

Blatter gaf te kennen dat na het WK 2002 was besloten nooit meer een toernooi in twee landen te houden. In 2002 waren Japan en Zuid-Korea samen gastheer. "Dat wist men", vertelde Blatter. "Maar je hebt altijd landen die stoer willen doen en het toch proberen."

Geen onrechtmatige betalingen door Nederland en België

Nederland en België hebben geen onrechtmatige betalingen gedaan om de organisatie van het WK 2018 binnen te halen. De KNVB heeft dit laten onderzoeken door een extern accountantskantoor, dat geen vreemde dingen in de boekhouding tegen kwam.

De Volkskrant publiceerde op 12 december 2015 een artikel waarin naar voren kwam dat de Nederlandse en Belgische voetbalbond een betaling van €10.000 hadden gedaan om het WK 2018 hierheen te halen. Deze betaling zou in 2009 hebben plaatsgevonden aan Amadou Diallo. Dit zou in strijd zijn met de reglementen van de FIFA.

In opdracht van de KNVB heeft accountantskantoor Integis BV geen onrechtmatigheden of overtredingen vastgesteld in de uitgaande geldstromen van Stichting kandidatuur WK 2018. Wel heeft de stichting €240.000 betaald aan de Belgische voetbalbond KBVB voor aangegane verplichtingen aan Cristian Karembeu en Marc Schasny. Diallo heeft slechts €138 reiskostenvergoeding ontvangen. Alle betalingen zijn volgens het onderzoek niet gefinancierd met Nederlands overheidsgeld van de belastingbetaler.

Na verschillende bezoeken van de FIFA aan de geïnteresseerde landen is Rusland door stemronden verkozen tot organisator van het WK 2018.

Er zijn 152 verdachte transacties rondom de toewijzing van het WK 2018 in Rusland en het WK 2022 in Qatar

Het Zwitserse onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 heeft tot nu toe 152 verdachte transacties aan het licht gebracht. Het onderzoek staat los van het Amerikaanse onderzoek naar een groot omkoopschandaal bij de FIFA.

De Zwitserse justitie doet onderzoek naar fraude bij de toewijzing van de Wereld Kampioenschappen 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar. De ruim 150 transacties doen witwassen vermoeden, aldus de openbaar aanklager. Wie het geld overmaakte en naar wie, is niet bekend gemaakt.

Rusland en Qatar houden vol dat zij de organisatie van de voetbaltoernooien eerlijk hebben verkregen. Direct na de stemming over de organisatie van de WK's, kwamen geruchten naar buiten over mogelijke omkoping en corruptie.

Nederland en Belgie deden ook mee aan het omkopingsschandaal voor het WK2018

Nederland en België waren tot veel in staat om het WK van 2018 binnen te hengelen. De Volkskrant meldde in december 2015 dat de landen in 2009 een Afrikaanse stemmenronselaar geld betaald hebben om het wereldkampioenschap van 2018 in de wacht te slepen. Het zou gaan om een bedrag van minstens tienduizend euro. De KNVB is inmiddels een onderzoek gestart naar het eigen bid.

Nederland en België zouden in 2009 de Guineeër Amadou Diallo, die in dezelfde periode Afrikaanse bondsvoorzitters omkocht om Qatar aan het WK 2022 te helpen, meer dan tienduizend euro hebben overgemaakt. De Volkskrant baseert zich op documenten die in handen zijn van het dagblad. De betaling is een overtreding van de regels van de FIFA. De voetbalbond start dan ook een onderzoek naar de praktijken. "Als er geld is betaald zonder duidelijke reden, is dat op z'n minst verdacht", zegt een woordvoerder van de bond.

Ook de KNVB start een onderzoek. Dat geeft Harry Been, CEO van het bid, te kennen. "Ik neem de vragen uiteraard serieus en het onderzoek ook. In Zeist worden de dossiers uit die tijd van het stof ontdaan en zo snel als mogelijk bestudeerd en beoordeeld. Met het resultaat daarvan zullen we ons melden aan de buitenwacht."

Gepubliceerd op: 29-07-2015 | Bijgewerkt op: 13-06-2024 | Door: Patrick

Reageer op dit artikel
Gerelateerd WK 2018 nieuws

13-06-2018 - De VS, Canada en Mexico organiseren het WK 2026 voetbal »
30-11-2017 - Hoe verloopt de loting voor het WK 2018 en wat is de procedure »
01-04-2017 - Moderne slavernij bij stadions en Duitse kritiek op het WK 2018 »
03-02-2017 - Topmodel warmt fans alvast op voor het WK 2018 in Rusland »
07-07-2016 - Geen onrechtmatige betalingen van Nederland voor het WK 2018 aan de FIFA »

© 14-06-2024 wk2018rusland.com (mobiel) - Alle rechten voorbehouden - 18+ - Speel bewust