WK2018 SPEELSTEDEN - SINT-PETERSBURG

WK2018 speelsteden - Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is één van de WK 2018 speelsteden en heeft 4.581.854 inwoners. Deze stad is de op één na belangrijkste stad van Rusland. In het verleden was Sint-Petersburg de hoofdstad van het Russische rijk. De stad is erg populair bij toeristen, vanwege de grachten, grote straten, mooie tuinen en parken en bijzondere paleizen. De stad heette tussen 1914-1924 Petrograd en tussen 1924-1991 Leningrad. Sint-Petersburg ligt aan de rivier de Neva en in de Nevabaai. In deze WK 2018 speelstad staat het voetbalstadion Sint-Petersburg Stadion.

De speelstad is één van de meest pittoreske steden van Rusland. De inwoners houden onvoorwaardelijk van hun stad. Om dit gevoel mee te maken, is het aan te bevelen om je te voegen bij de hooggeschoolde mensen van de Paleis Dijk, een lokale club of om één van de rocklegendes live te aanschouwen. Ook kun je naar de Marine Dagen op de Lieutenant Schmidt dijk om de Baltische Oorlogsfloot te bekijken. Tenslotten kun je als voetballiefhebben een kaartje kopen voor een thuiswedstrijd van FC Zenit Sint-Petersburg.

Ambassadeurs van de WK 2018 speelsteden moeten verschillende zaken promoten, zoals gezonde levensstijl, het landschap en cultuur van de stad populairder maken en uiteraard het voetbaltoernooi promoten. Er zijn 19 ambassadeurs van speelsteden, waaronder Vasily Gerello (opera zanger) voor Sint-Petersburg.

FC Zenit Sint-Petersburg

De thuisclub van Sint-Petersburg, FC Zenit, is momenteel één van de meest succesvolle Russische clubs met één van de grootste fanschare. Het verhaal van deze voetbalclub begon in 1925, toen het eerste voetbalteam bijeenkwam. Dit team bestond uit werknemers van de Leningrad Metal Plant.

In 1984 werd FC Zenit Sint-Petersburg kampioen van de Sovjet Unie. Pavel Sadyrin, de coach die het team in 1984 naar de overwinning leidde, wordt nog steeds gezien als een legende. Nadat ook de Russiche beker in 1999 werd gewonnen, behoorde FC Zenit tot de grootste clubs uit Rusland. Het is het enige voetbalteam dat alle hoge Russiche bekers heeft gewonnen. FC Zenit werd kampioen van Rusland in 2007, 2010, 2011/2012 en 2014/2015. De Russische beker werd gewonnen in 1998/1999 en 2009/2010. De Super Cup werd gewonnen in 2008 en in 2011 won men de Premier League Cup.

In 2007/2008 won FC Zenit Sint-Petersburg de UEFA Cup en in 2008 de UEFA Super Cup. De club stelde als één van de eerste Russische clubs buitenlandse coaches aan, zoals Vlastimil Petrzela, Luciano Spaletti en onze eigen Dick Advocaat. Sinds 2014 staat de voetbalclub onder leiding van de Portugees Andre Villas Boas.

Het aantal fans van FC Zenit is enorm en groeit naarmate de stad groeit. Onder de fans zijn acteurs Andrei Urgant en zijn zoon Ivan, showman Sergei Shnurov en Valery Gergiev. Het is een bekend feit dat de bekende acteur Mikhail Boyarsky nooit gezien wordt zonder zijn clubsjaal. Ook minister Dmitry Medvedev is gefotografeerd met een Zenit-sjaal. De fanschare gaat al vier generaties mee, al van voor de oorlog.

De basis van de thuisclub van de speelstad van het WK 2018 is de oeroude confrontatie tussen de twee hoofdsteden, Moskou en Sint-Petersburg. Op wedstrijddagen kleurt de binnenstad van Sint-Petersburg wit en blauw, de kleuren van FC Zenit.

Atmosfeer van Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is een speciale stad vanwege het aantal historische en geografische redenen. Geschiedenis, literatuur, mythen en architectuur zijn in de speelstad verweven, waardoor een mooie eenheid ontstaan van noordelijke natuur en het stadsleven. Het is een plezier om deze stad vol met leven te bezoeken, vooral in de zomer. Diverse historische gebouwen zullen zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Boek een kamer in de speelstad van het WK 2018, huur een boot en vraag de kapitein om je mee te nemen naar een nachttrip via het Winter Kanaal, onder de Hermitage bruggen en naar de Neva Rivier. Of wandel naar het midden van de Neva op de Troitsky Brug en bekijk het oude beursgebouw van Sint-Petersburg op de splitsing van het Vasilyevsky Eiland. Breng een tijd door in de Summer Garden en bezoek een café of een theehuis. Neem een bus en rijd rond over route No.1 dat langs de Bolshoy Prospekt en de stadsdoorgang Nevsky Prospekt rijdt. Een overzicht van Sint-Petersburg heb je vanaf de toren van de Peter en Paul Kathedraal of vanaf het terras van het Sint-Isaac's Kathedraal. Voor de jongere voetbalfans is er de mogelijkheid om 's nachts te gaan dansen in één van de clubs aan de Dumskaya Straat en het lokale bier te proeven. Kortom, er zijn verschillende mogelijkheden voor een vergetelijk avontuur in de speelstad tijdens het WK 2018.

Toeristische informatie over Sint-Petersburg

De WK 2018 speelstad is de meest noordelijk gelegen grote stad en de grootste van alle noordelijke metropoli. De zesde breedtegraad waarop Sint-Petersburg is gevestigd gaat ook door Magadan, Chukotka, Alaska, Groenland en Oslo. Het weer is echter mild dankzij de nabijgelegen Baltische Zee. Elk jaar viert de stad de Midzomer Zon: tussen mei en juni trekken de bekende 'white nights' honderdduizenden bezoekers die het natuurlijke fenomeen willen zien.

Sint-Petersburg is goed bereikbaar via de zee- en de luchthaven. De stad heeft namelijk een internationale luchthaven die verbonden is met 178 steden, waarvan 111 internationale steden. De luchthaven is 20km vanaf de binnenstad. Ook heeft de speelstad een grote Europese haven. In de stad worden toeristen vervoerd in de metro en met bussen en trams. Daarnaast is er een grote autosnelweg aangelegd naar en om Sint-Petersburg, zodat de stad bereikbaar is vanuit alle richtingen. De busstop bij de Obvodny Kanaal Dijk ontvangt dagelijks veel bussen uit andere Europese en Russische steden. Het treinspoor verbindt Sint-Petersburg met de omliggende Baltische landen, de meeste Oost-Europese landen en alle belangrijke Russische regio's.

In de WK 2018 speelstad zijn 90 fietsstations, verdeeld over de stad. De trolley bussen rijden voornamelijk door het centrum, terwijl de trams voornamelijk in de buitenwijken rijden. Bestuurders van auto's moeten altijd een rijbewijs bij zich hebben, evenals verzekeringspapieren. Treinen rijden van vroeg in de morgen tot middernacht. Tussen april en november is de Neva Rivier open, waardoor de bruggen het vaste land verbinden met de vele eilanden. Metrostations zijn open van 5:30/7:00 uur tot 22:00/01:05 uur en zijn aangegeven met de letter M. In de maanden dat de rivieren niet zijn dichtgevroren, varen er veel motorboten met toeristen in de rivieren en kanalen van Sint-Petersburg. Taxi's zijn vaak geel geschilderd en hebben een herkenbaar bord op het dak.

Sint-Petersburg is één van de grootste toeristische hotspots van Europa. Er zijn meer dan 500 hotels, 350 hostels en 200 mini-hotels en appartementen. Een aantal van deze hotels is gevestigd in zeer luxe gebouwen. De gastronomische revolutie dat een aantal jaren geleden door de Russische steden waaide heeft zeker effect gehad op het eten en drinken in Sint-Petersburg. De chef's en koks van de speelstad zijn gek van de zogenaamde gastropubs, wijnbars en kleine brouwerijen.

Geschiedenis van Sint-Petersburg

Sint-Petersburg is een industriestad met staal, machinebouw en chemie. Ook staan er 3 universiteiten, 120 musea en 50 theaters. Het bekendste museum in de stad is de Hermitage. Hier en in het Russisch Museum zijn veel oude Russische kunstwerken te zien. Het bekendste theater is het Mariinskitheater. Daarnaast zijn er in de stad veel mooie, oude kerken en kathedralen.

Sint-Petersburg is in 1703 gesticht als 'venster op het Westen'. De stad is in 18 jaar aangelegd door met name dwangarbeiders. Het uiterlijk van de stad moest lijken op de Nederlandse steden. In de 18e eeuw onstond er dan ook een Hollandse wijk met een Gereformeerde Kerk. In 1881 kwam tsaar Alexander II om bij een aanslag op zijn leven. Op die plek is de Kathedraal van de Opstanding gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woedde er 29 maanden lang een hevige oorlog in Sint-Petersburg, waarbij er waarschijnlijk 1 miljoen doden vielen.

De speelstad van het WK voetbal is sinds het begin van de 19e eeuw de derde grootste Europese stad wat betreft aantal inwoners. Alleen Parijs en Londen hebben meer inwoners, terwijl Berlijn, Wenen, Moskou en Napels ongeveer evenveel inwoners tellen. Toch is Sint-Petersburg de jongste Europese metropolis. Ook de grond waarop de speelstad gevestigd is, is redelijk jong. Het landschap verscheen op de wereldkaart toen de Neva Rivier door de Karelian Isthmus brak en via het Ladoga Meer naar de Baltische Zee stroomde.

De vier namen van de speelstad

Sint-Petersburg heeft maar liefst vier maal een naamswijziging ondergaan. Vanaf het begin tot 1914 heette de stad Sint-Petersburg, tussen 1914 en 1924 heette het Petrograd en tot 1991 heette de speelstad Leningrad. Vanaf 1991 heeft Sint-Peterburg de originele naam terug. Deze naam is een Latijns-Nederlands brouwsel. De naam Petrograd was het gevolg van de oorlog met Duitsland en is een vreemde eend in de bijt in de geschiedenis van de plaatsnamen. Hetzelfde geldt voor Leningrad, want deze naam werd aan de stad gegeven toen de Russische revolutionar Vladimir Lenin in januari 1924 in de stad stierf. De burgemeester van de speelstad wilde hiermee de naam van Lenin aan de stad verbinden. Deze naam werd niet door de hele bevolking gesteund, die de stad simpelweg 'Piter' noemden.

De stad van het water

De delta van de Neva Rivier werd Russisch in de 9e eeuw, in de dagen van Rurik. Toch bouwden de Varangians, inwoners van Novgorod of Moskou geen gebouwen op deze moerassige eilandjes. De Zeden voeren de rivier wel op en stichtten in 1617 een post verderop langs de uitmonding van de rivier. Deze post werd gevestigd op grond van de buitenwijken van de huidige stad Sint-Petersburg. Het leek echter onpraktisch om hier iets permanents te vestigen. Meerdere keren in het bestaan van de speelstad werden de pleinen weer meren en de straten rivieren. Schepen voeren weer door de nieuw aangelegde straten, totdat de stad groeide en men dammen aanlegde. Het water dat een aantal eeuwen geleden nog rampen veroorzaakte, heeft nu geen kans van slagen meer om de voeten van de inwoners nat te krijgen.

Bezienswaardigheden in Sint-Petersburg

Er is geen stad in de wereld met zoveel verschillende architecturele stromen. Sint-Petersburg heeft ongeveer 15.000 stenen gebouwen uit de tijd van vóór de revolutie. Van Obvodny Kanaal tot de Bolshaya Nevka Rivier en van het Alexander Nevsky Lavra tot de commerciële poort van de stad zijn de gebouwen onveranderd sinds ze zijn gebouwd in 1917.

Een aantal gebouwen en landschapskenmerken moet je als voetbalfan tijdens het WK 2018 in Sint-Petersburg gezien hebben: Peter en Paul vesting, centrale pleinen en de Hermitage, Nevsky prospekt, de fietsroute langs de dijken van Vasilievsky en Petrogradsky Eilanden, het museum en historische gebouwen van de belegering van Leningrad en het Sint-Petersburg van de Romanovs.

Daarnaast zijn er in de speelstad diverse moderne museums, theaters en circussen en andere attracties en entertainment. Museums: Labirintum, Oceanarium, het Water Museum, Museum van Illusies, het Spoorweg Museum, Zoological Museum, Peterhof Museum en Anikushin's Studio. Theaters en circussen: Upsala Circus, Bolshoi Poppen Theater, Kukfo Theater, Alexandrinsky Theater en het Bolshoi Drama Theater. Attracties en entertainment: Rusland in miniatuur (Grand Maket Rossiya), Kidburg, Horrors of Sint-Petersburg, Miracle Island (Divo-Ostrov), Rope Park en Monster Insects en Dinosaur Planet.

De stad van de mythen

De speelstad van het WK 2018 is een stad waarvan de bedoeling veranderde van generatie tot generatie. Tijdens de periode van Peter de Grote en Nicholas I was de stad een boegbeeld van het grote Russische Rijk. Het was bedoeld om innovatie, rechtsorde en het verbreken van banden met het barbaarse oude Moskou te demonstreren. De Russische hoofdstad wordt gezien als een stad die is opgebouwd uit het niets, een belichaaming van de Russische toekomst.

In de tijden van Pushin's bekende gedicht 'Bronzen Ruiter' tot aan het begin van de 20e eeuw werd Sint-Petersburg gezien als een hergeboorte van een tirannieke en arbitraire regime. Vanaf toen wordt de speelstad gezien als een levendige stad met barrakken en paleizen. Deze perceptie van de stad werd gepromoot door iconische schrijvers uit die tijd: Nikolai Gogol, Mikhail Lermontov, Fedor Dostoevsky en Mikhail Saltykov-Shchedrin.

De Bolsjewieken hadden geen uitgebreide mythe van Leningrad. De vroege versie tot midden jaren 20 van de 20e eeuw zag Sint-Petersburg als het vierde Rome, een stad dat de internationale revolutie begon. Lening werd op een gelijk voetstuk geplaatst met Emperor Constantine en Peter de Grote. In de toekomst werd Moskou de hoofdstad van Rusland, terwijl Petrograd-Leningrad de hoofdstad van de USSR werd. De speelstad was de lokatie van het Communistische Internationale hoofdkwartier, waar voorzitter Grigory Zinoviev leefde en werkte.

Na 1920 werd het geweldige Sint-Peterburg het beeld van het Russische verlies. Informatie over de tijd van voor de oorlog, de markten, magazines, architecten, kathedralen en andere gebouwen verdween naar de achtergrond, waardoor ze een soort mythe werden.

Aan het eind van de 20e eeuw werd Sint-Petersburg bij het publiek bekend als de stad van de Nobelprijswinnaar Josef brodsky, schrijver Sergei Dovlatov, café Saigon, rocksterren Boris Grebenschikov, Mike Naumenko en Viktor Tsoi, kunstgroep Mitki en de Leningrad band. Al met al is de speelstad de hoofdstad van het onofficiële Rusland.

Sint-Petersburg als onofficiële hoofdstad

In de jaren 90 van de vorige eeuw werd de rol van Sint-Petersburg steeds groter, want de rol in het politieke en economische Russische leven groeide sterk. De eerste commerciële bank van Rusland werd gevestigd in deze speelstad van het WK 2018, evenals de eerste buitenlandse fabriek Coca Cola. De eerste TV ad werd hier uitgezonden en de eeste mobiele conversatie vond plaats in Sint-Petersburg. Vandaag de dag is Sint-Petersburg één van Ruslands belangrijkste economische steden. Een aantal instituten van de overheid verplaatsen zich van Moskou naar Sint-Petersburg, zoals het Hooggerechtshof en het Hoge Arbitragehof. Eind 2015 heeft het grootste onderneming van Rusland, Gazprom, zijn hoofdkantoren geopend in de speelstad.

WK2018 speelsteden - overige speelsteden

In Rusland zijn de volgende WK2018 speelsteden:

WK2018 afbeelding - Sint-Petersburg

De afbeelding van Sint-Petersburg bevat het Peter de Grote Monument, de Admiralty en de Rostral Columns.

WK2018 poster - Sint-Petersburg

De architectuur van Sint-Petersburg staat centraal op deze poster. De beroemde gebouwen zijn geprojecteerd op een gigantische voetbal.

Gepubliceerd op: 29-07-2015 | Bijgewerkt op: 22-07-2024 | Door: Patrick

Reageer op dit artikel
Gerelateerd WK 2018 nieuws

10-07-2018 - Frankrijk wint van België en bereikt de finale van het WK 2018 »
12-04-2017 - Stadions van het WK 2018 worden groener en duurzamer »
29-11-2016 - Voormalig aanvoerder Sergei Semak is ambassadeur voor het WK 2018 »
06-10-2016 - Voetbalvelden voor het WK in Rusland zijn getest door specialisten »
23-09-2016 - Toeristische records voor Sotsji en Sint Peterburg en een nieuw treinspoor in Moskou »

© 23-07-2024 wk2018rusland.com (mobiel) - Alle rechten voorbehouden - 18+ - Speel bewust